Orbán Viktor: az idősek és a betegek érdekében tartsuk be a szabályokat!

Orbán Viktor: az idősek és a betegek érdekében tartsuk be a szabályokat! – Jakab Ferenc, virológus professzor: Brutálisan tombol a járvány

„Sajnos egyre nagyobb a járvány Magyarországon, nincs értelme két hullámról beszélni” – ezt Jakab Ferenc a Pécsi Egyetem virológus professzora mondta a Nyitott Egyetem által szervezett online beszélgetésen.

– El kell, hogy keserítsek mindenkit – hangsúlyozta a virológus, Magyarország - Franciaország után - már a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Ezzel megelőztük a korábban súlyos helyzetbe került Spanyolországot, vagy a tragikus helyzetben lévő Olaszországot is. Európához képest Magyarországon brutálisan tombol a járvány.

Túl sok jóra nem lehet számítani a pécsi professzor szerint a következő időszakban.

– Már ma is 15-17 beteg van lélegeztetőgépen, s a tapasztalat azt mutatja, hogy az így kezelt betegek 80 százaléka soha nem kerül le a lélegeztetőről. Ebből kifolyólag, a következő hetekben a halálesetek száma nagyon meg fog emelkedni. Mindenki félt attól is, hogy új vírus került a képbe, de a vírussal semmi nem történt, csak a járvány dinamikájának változását mutatja – hívta fel a figyelmet a virológus. 

A fertőzöttek dinamikusan növekvő száma miatt már a kormány is lépéseket tett. A szerda este nyilvánosságra hozott intézkedések, a „haditerv” szerint a betegeket Magyarországon meggyógyítják, és az is tudhatóvá vált, hogy hol és mikor támad legintenzívebben a koronavírus. A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett információkat változtatás és kommentálás nélkül közöljük, hogy olvasóink is értesüljenek a szabályokról.

2020. szeptember 16. - 18:03

Van egy haditervünk arról, hogyan védjük meg az időseket, és közben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben beszámolt a kormányülésen hozott döntésekről.

19 500 forint lesz a teszt maximális ára, 23 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket

Orbán Viktor elmondta, a kormány döntött többek között a szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról és a koronavírustesztek hatósági árának megállapításáról, így egy tesztért semmilyen jogcímen nem lehet majd 19 500 forintnál többet elkérni.

Fenntartjuk a beutazási korlátozásokat
A kormányülés után, amelyen áttekintették a járványhelyzetet, a miniszterelnök közölte: a kabinet döntött arról is, hogy - miután a koronavírust külföldről hurcolták be - fenntartja a beutazási korlátozásokat.

Maszkhasználatról, a kórházak és idősotthonok látogatási tilalmáról, az iskolai testhőmérséklet-mérésről

Kötelezővé teszik továbbá a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban.

Elmondta továbbá: október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik.

Van egy haditervünk arról, hogyan védjük meg az időseket, és közben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval".
– A járványügyi szakemberek úgy vélik - folytatta -, hogy a második hullám december-január tájékán éri el a csúcspontját, egészen addig folyamatosan védekezni kell. "Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben, ezzel egyszerre, egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét" – fejtette ki.

Az egészségügyet felkészítettük

A miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni a megfelelő helyre – tette hozzá. Mindenki megnyugodhat - mondta -, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani.

Fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat, különösképpen az idősek érdekében

Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy a saját, de különösképpen az idősek és a betegek érdekében tartsa be a szabályokat.
A rendőrséget pedig utasította Pintér Sándor belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, büntesse azokat, akik nem tartják be őket - közölte.
"Egyszer már sikerült, most, másodszor is sikerülni fog! Vigyázzunk egymásra!" - zárta videonyilatkozatát a kormányfő.

Eddig a nyilatkozat, amely után felrobbant az internet

A közösségi oldalakon a 23 órás zárást kritizálták a legtöbben. A Momentum elnöke azt írta: "Miniszterelnök Úr, tudom, hogy reggelente érkeznek a friss koronavírus-adatok, de ez nem azt jelenti, hogy a vírus csak éjszaka terjed."

Összeállította: Tar Mihály

(Fotók: Horváth Zoltán, univpecs és facebook/orbanviktor)