Véradásra hívtak a civilek

facebook megosztás

Megtartották a tavaszi kanizsai civil véradást. A pénteki rendezvény helyszíne ezúttal azonban nem a városi könyvtár, hanem a Vöröskereszt Sugár utcai bázisa volt. A 2012 óta minden évben megszervezett programon számos donor nyújtotta segítő karját, akik a szervezőkkel együtt fontosnak tartják a társadalmi összefogást. 

„A véreddel megadod valakinek a lehetőséget”. „A hősök a vérüket adják”. „Egy like-kal nem mentesz életet, egy véradással hármat is”. Szlogenek, amelyek nem csak üres mondatok. A véradás fontossága és szükségessége nem kérdés. Ma Nagykanizsán ismét számos önkéntes nyújtotta karját.

– Rendszeres véradó vagyok, kaptam egy e-mailt, hogy jöjjek vért adni. Miért fontos ez önnek, hogy vért adjon? Nem tudom, katonaság óta ez úgy jött, hogy segítsek másokon, meg nekem úgy jólesik – árulta el Gyenese Endre véradó.

A kilencéves múltra visszatekintő eseményre idén is sok segíteni szándékozó személy érkezett.

– Az volt a vállalásunk annak idején, hogy tavasszal és ősszel, ha törik, ha szakad megtartjuk ezt a rendezvényt. Most, ami aktualitást ad neki, hogy újrakezdődnek az eddig felfüggesztett egynapos vagy komolyabb műtétek. Vérre ugyanúgy szükség van, mi a munkát ugyanúgy befektettük és reméljük, hogy valamit tudunk segíteni – mondta Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke.   

A Civil Kerekasztal Egyesület, a Halis István Városi Könyvtár és a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete által szervezett programon az irányított véradás is helyet kapott.

– Mostanában nagyon megnövekedett az irányított véradók száma. Ezt azt jelenti, hogy nem csak önkéntes alapon jönnek az emberek vért adni, hanem célzottan akár családtagoknak, akár közeli ismerősöknek. Folyamatosan hangsúlyoznunk kell, hogy az irányított véradás egyik alapfeltétele az, hogy a donor és a véradó vére csoportazonos legyen. Sokan sokszor tájékozatlanul jönnek el, de próbálunk az interneten is felvilágosítást adni erről – tájékoztatott Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete véradásszervezője.

A pénteki civil véradáson 36 fő segített vérével az arra rászorulóknak.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.