Tovább fiatalodik a buszállomány Zalában

facebook megosztás

Tovább fiatalodik a buszállomány Zalában. Ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg a szolgálatot a megyében. A Volánbusz Zrt. öt környezetkímélő, dízelüzemű járművet mutatott be Zalaegerszegen múlt hét pénteken.

Zala megyében jelenleg 300 busz található, az új járművekkel az állomány 15 százaléka kicserélődik – hangsúlyozta Vígh László. Az országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy Zala megye mind a 258 településén, tehát 10 városban, valamint 248 faluban biztosítani tudják a biztonságos és megfelelő közlekedést.

– A közlekedési viszonyok, a domborzati viszonyok szükségessé teszik, hogy modern, korszerű és biztonságos járművekkel szállítsuk az embereket munkába, iskolába vagy egészségügyi intézményekbe. Ennek a megújításán vagyunk, ami azért volt lehetséges, mert az ország olyan gazdasági teljesítményt tett le az asztalra. Az idén mintegy 6-7 százalékos növekedés várható. Szeretnénk az egész flottát kicserélni idővel, emellett szeretnénk elektromos buszokkal ellátni a várost – mondta el Vígh László országgyűlési képviselő. 

Papp László, a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese kiemelte: az autóbuszok alkatrészeinek jelentős hányada magyar készítők munkája, ami külön értéket ad nekik.

– Ami a szolgáltató számára rendkívül fontos, hogy a közösségi közlekedésben lassan két évtizede kipróbált járművekről van szó, melyek egy folyamatos fejlesztés eredményeként mára eljutottak oda, hogy a 21. századi körülmények között képesek szállítani az utasokat. Fő paraméterei: Euro 6-os motor, nagy teljesítményű légkondicionáló, elektronikus utastájékoztatás, mobiltelefonok töltésének feltételeit is megoldotta a beszállító. Mozgáskorlátozottak számára is megfelelő – fogalmazott Papp László, a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

Zalaegerszeg város önkormányzata ötéves szerződésben áll a Volánbusz Zrt.-vel. Gecse Péter alpolgármester elmondta: a szerződéskötéskor mindenképpen szerették volna megújítani a járműállományt, ami hat új csuklósbusszal kezdődött.

– Bízunk benne, hogy a jövő évben 11 elektromos busz, a megfelelő töltő infrastruktúrával Zalaegerszegre tud érkezni. Akkor azt mondhatjuk, hogy a járműflottánk átlagéletkora 7,7 évre csökken. Azt gondolom, hogy ez országos viszonylatban is egy nagyon jó átlagéletkornak számít majd és természetesen nagyon fontos – tette hozzá Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere. 

Az alpolgármester szerint az új buszokkal a színvonalemelkedés az utazóközönség számára is azonnal érzékelhető lesz.

K.V.

(Képek: Zalaegerszeg TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.