Egyre népszerűbbek a dizájnerdrogok a 18 éven aluli magyar fiatalok körében

facebook megosztás

Tóth Lászlótól, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetőjétől megtudtuk: Zala megye e tekintetben a biztonságosabb régiók közé tartozik, de környékünkön is vannak olyan területek, ahol elterjedtek ezek a szerek. Boros Károlyné addiktológiai konzultáns szerint ezen jelenség ellen a legjobb megoldás, ha a fiatalok minél nagyobb mértékben jutnak pozitív közösségi élményekhez.

A dizájnerdrogok olyan létrehozott szerek, amelyek általában nem szerepelnek a büntetőlistán, így nem számítanak illegálisnak – árulta el Tóth László. A szakember hangsúlyozta: a célközönség azért a fiatal korcsoport, mert általában ezek olcsó és könnyen beszerezhető készítmények. Hozzátette: sajnos a kamaszoknál fokozottan nehéz felismerni a jeleket, mert a hangulatingadozás vagy a személyiségük változása egyben életkori sajátosság.

– Vannak olyan tárgyak, amelyeket, ha a gyereknél megtalálunk, akkor azért érdemes gyanakodni, például a gyorszáras tasakokra gondolok, pláne, ha abban valamilyen növényi törmelék is van. Nem beszélve a különböző őrlőkről növényi törmelékkel vagy beszélhetünk szipkákról, dohánypapírokról, esetleg ne adj Isten kisebb alupakkokról, alucsomagokról. Tehát ezek mind-mind gyanakvásra adnak okot. Vagy, ha nem dohányzik a gyerekünk, de mégis van nála öngyújtó – nyilatkozta Tóth László, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A hosszú távú kábítószer-használat mentálisan és fizikálisan is súlyos tüneteket okoz – emlékeztetett Boros Károlyné. A kórházi kezelés során járóbeteg és fekvőbeteg ellátásra is lehetőség van, de különböző segítő közösségekhez is lehet csatlakozni. Az addiktológiai konzultáns elsősorban a megelőzésre hívja fel a figyelmet.

Tényleg fontos ez, hogy ne szokjanak rá, ugyanis már nagyon sokan 18 éves koruk előtt rászoknak, amikor, még nem fejlődik ki az idegrendszerük. Én is találkoztam több ilyen esettel és kérdeztem, hogy hogy jutott hozzá. Boltban megkapta a cigarettát, a haverja, aki 18 éven felüli pedig megvette hozzá az italt. Tehát bármihez hozzá tudnak jutni, és minél fiatalabban szokik hozzá valaki, annál nehezebb erről leválni – mondta Boros Károlyné, a Kanizsai Dorottya Kórház addiktológiai konzultánsa.

A szakértők kiemelték: aki úgy érzi, segítségre van szüksége, az név nélkül is, telefonon keresztül bármikor hívhatja a rendőrség megyei drogprevenciós összekötőit vagy a kórháztól is kérhet tanácsot.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.