A szakértők szerint az emberekben növekvő frusztráció okozza a gyilkosságok számának növekedését

facebook megosztás

Több gyilkossággal indult a 2023-as év. A kistolmácsi és eszteregnyei tragédiák után csütörtök éjjel egy rendőrt késeltek halálra Kelenföldön. A szakértők szerint az év elején egyre inkább növekszik az emberekben a frusztráció és az ebből adódó agresszió leginkább a környezetük irányába történő kommunikációban mutatkozik meg.

A karácsony utáni időszak mindig nagyon érdekes érzelmi és pszichológiai szempontból, hiszen az saját és a környezeti elvárásoknak egyre nehezebb megfelelni, ráadásul ezeket a követelményeket egyre inkább befolyásolja a sajtó. Molnár Ibolya pszichológus szerint azokat a kritériumokat amelyeket a külvilág felállít gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni, ez pedig sokakban frusztrációt és feszültséget okoz.

– Amikor nem tudunk megfelelni egy ilyen és érzelmileg rá vagyunk hangolódva erre az elvárásra, akkor viszont frusztrálva leszünk. A frusztráció viszont belső feszültséget, agressziót kelt. Már korábban is megfigyelt dolog a pszichológiában, hogy az év első felében, az első hónapjában, hónapjaiban január, februárban nagymértékben megnő az agresszió mértéke. Hogy ennek az agressziónak, milyen formában történik a megjelenése, az a pszichológiában leggyakrabban az önmagunk felé irányuló agresszió az öngyilkosság – tudtuk meg Molnár Ibolya klinikai és mentálhigiénés szakpszichológustól.

A szakembereknek és a társadalomnak is feladata, hogy adjanak olyan lehetőségeket az embereknek, ahol ezt a feszültséget, agressziót le lehet vezetni. A leghatékonyabb lehetőség a szakértő szerint, ha kilépünk az adott szituációból, valamint a mozgás és a sport lehet még egy jó megoldás. Az életellenes agresszió sok helyen jelen van az életünkben és egyre inkább megmutatkozik a társadalomban.   

– Ebből következően bizony az agressziónak a legsúlyosabb formája, a bűncselekményeknek a mértéke is megnő, mégpedig első sorban az életellenes bűncselekményeknek a száma. Az agresszió egy nagyon érdekes dolog, hiszen mindenki dühös, mindenkibe keletkezik harag, azt, hogy a haragunkat, hogyan tudjuk kifejezni, hogyan tudjuk levezetni, mit kezdünk vele, ugye az lesz a személyiségünknek a mutatója. És bizony itt nagyon nagy szerepe van a mai sajtónak, a filmvilágnak, azoknak a felénk közvetített agresszióformáknak, amelyet kapunk a világból – tette hozzá Molnár Ibolya.

Amikor egy ilyen agresszív bűncselekmény történik, elsődleges érintettnek a közvetlen környezet számít, de a történtek a tágabb közegre is hatással vannak. A szakértők szerint ilyen esetekben mindig szükség van segítségre. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.