A Zalaegerszeggel történő együttműködés fontosságát hangsúlyozta a közlekedési miniszterhelyettes Nagykanizsán

facebook megosztás

Az Építési – és Közlekedési Minisztériummal közös konzultációt tartott ma délelőtt a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara. A Honvéd Kaszinó tükörtermében tartott eseményen Csepreghy Nándor is részt vett. A miniszterhelyettes kiemelte: Kanizsa fejlődéséhez elengedhetetlen az együttműködés Zalaegerszeggel. 

A kanizsai kamara terve, hogy a közeljövőben több minisztert és miniszterhelyettest is meghív konzultálni a várost érintő fejlesztésekkel kapcsolatban. Polay József, a szervezet elnöke leszögezte, Nagykanizsa egy speciális helyzetben van a fekvését illetően és ezt ki kellene használni. Példaként hozta fel több vasútvonal felújításának tervét, az M7-es esetleges összekapcsolását más autópálya-szakaszokkal, valamint a Murakeresztúrt Kotoribával összekötő tervezett Mura-hidat. Utóbbi létrejötte megfelezné az eljutási időt Nagykanizsa és Kapronca között, azonban a projekt különböző hatástanulmányok miatt jelenleg szünetel. Polay József hangsúlyozta: a kanizsai érdekek egyaránt megkívánják az összefogást a környező településekkel és helyi szintén is.

- A kamara folyamatosan kutatja a vállalkozók helyzetét és a legutóbbi felmérésen a kamarai vállalkozók 100 százaléka támogatja azt, hogy a nagykanizsai kamara a fejlesztésben támogassa a várost. 100 százalékban támogatja, hogy egy választások utáni, gazdasági összefogás motorja legyen és azt, hogy ezt a sorozatot tovább vigyük – mondta el Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

iparkamara

Csepreghy Nándor úgy fogalmazott, jelenleg a magyarok egy olyan országban élhetnek, amely gazdasági hatékonyságot, a külföldi tőke mértékét és az infrastruktúrát tekintve is sokkal fejlettebb, mint amilyen 2010-ben volt. A miniszterhelyettes szerint ebben fontos szerepe van annak, hogy különböző fejlesztések történtek ezeken a területeken és a városokat igyekeznek együttműködésre bírni, mint Szeged és Hódmezővásárhely, valamint Debrecen és Nagyvárad. Ilyen együttműködésnek kell létesülnie Nagykanizsa és Zalaegerszeg között is, hogy a zalai régió egységesen fejlődhessen tovább és még vonzóbb legyen a külföldi befektetők számára.

- Magyarország mást nem tehetett, mint szembesült azzal a geopolitikai helyzetével, hogy a keleti és a nyugati világnak a határmezsgyéjén fekszik. Tehát, ha ennek valamilyen szinten az előnyét akarja élvezni, akkor ha ebben a logisztikai forgalomban akar szereplő lenni, akkor úgy kell pozicionálnia magát, hogy minél több tőkét tudjon ebbe a térségbe behozni, invesztálni. Ehhez nagyon fontos volt a közúti infrastruktúra fejlesztésére – fogalmazott Csepreghy Nándor, építési és közlekedési miniszterhelyettes.

Csepreghy Nándor kiemelte, a közlekedési minisztérium célja egy olyan infrastruktúra kiépítése, amely minden magyar állampolgár számára lehetővé teszi, hogy 30 percen belül eljusson a településéhez legközelebb eső járási központba.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.