Az irodalom és a pszichológia kapcsolatáról hallhattak a Móricz-művházban

facebook megosztás

Irodalom és pszichológia címmel tartottak előadást a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Pelesz Alexandra író új, Lélegző Irodalom című előadássorozata első állomásának vendége Molnár Ibolya klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus volt.

Az előadássorozat, ami valójában az irodalom, és ennek különféle aspektusainak népszerűsítéséről szól Tóth István kérésére jött létre – árulta el Pelesz Alexandra. A következő hónapokban olyan művészek lesznek a vendégek, akik valamiféleképpen kötődnek ehhez a világhoz. Az első alkalom egyből rendhagyónak mondható, hiszen egy szakmán kívüli vendégelőadó érkezett a kiskanizsai művelődési házba.

- Nagyon sokféle kötődés létezik az irodalom és a pszichológia között, hiszen minden írás mögött igazából az emberi lélek áll, legyen szó prózáról vagy versről. Igazából Molnár Ibolya pszichológussal, akivel a mai estét is tartjuk, ezzel kapcsolatban egy komplett könyvet is írtunk, ami ősszel fog megjelenni, a könyv témája, és a mai est témája is az, hogy egy-egy irodalmi mű milyen hatással tud lenni az emberi lélekre - fogalmazott Pelesz Alexandra író. 

irodalom

Molnár Ibolya elárulta, az együttműködés ötlete a már évek óta tartó barátságukból adódott, aminek köszönhetően könnyen és hatékonyan tudtak olyat alkotni, ami ötvözi a két témát. Mind a könyv, mind az előadás az irodalmi művek szerelmeseit célozza meg, korosztálytól függetlenül, és számos író-olvasó kapcsolatához kötődő kérdésre próbál választ adni.

- Ha az embernek a barátnője egy írónő, akkor nagyon hamar ott találhatja magát az irodalom berkeiben, hol egy vers szereplőjeként, hol pedig beszélve egy-egy irodalmi műről, és nagyon hamar előkerül az a téma, hogy kiről is szól egy irodalmi alkotás, kiről is szól egy vers? Az íróról, vagy az olvasóról? Hogy kapcsolódik össze az író és az olvasó? Hogyan keletkezhetnek lelki folyamatok egy-egy irodalmi mű kapcsán, és mit is rejt, milyen pszichológiai folyamatokat rejt egy-egy irodalmi alkotás – tudtuk meg Molnár Ibolya klinikai és mentálhigiénés szakpszichológustól. 

Pelesz Alexandra ugyan a jövőbeli előadások meghívottjainak nevét nem árulta el, de biztosította a közönséget, hogy számos olyan kortárs irodalmárral beszélget majd, akik érdemesek a publikum megbecsülésére.  

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.