Kustár Zsuzsa iparművész emlékét márványtábla is őrzi a Bartók utcában

facebook megosztás

Felavatták Kustár Zsuzsa iparművész emléktábláját pénteken a Bartók Béla utca 8-nál. Az országszerte elismert mester abban a házban élt és alkotott, a 2014-ben bekövetkezett haláláig.

Az emléktáblát a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem készíttette. Mint azt Rajnai Miklós elmondta: Kustár Zsuzsa a Szabadegyetem egyik alapítója volt, életművét és hagyatékát nem csak őrizni, ápolni is kell.

–  Egy világrangú ember volt. Nem csak az egyetemes magyar örökség, a világörökség része, amit létrehozott. Egyedülálló, a képijel-író formarendszeren belül a magyar népmese, monda, ballada irodalom képijel-író formarendszerét alkotta meg. És sajnos ma ennek nincs követője. A művészeten belül – nyilatkozta Rajnai Miklós, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem elnöke.

Kustár Zsuzsa 1967-től élt Nagykanizsán, és szellemi szabadfoglalkozású iparművészként tevékenykedett – említette a pénteki rendezvényen Pap Gábor művészettörténész.

– Témáit a mesevilágból, a magyar néphagyományból merítette. Sokoldalú művészeti tevékenységet folytatott, anyagai igen változatosak voltak. Készített selyem batik fali képeket, gobelinek, ceruzarajzokat, rézkarcokat, kőnyomatokat, pasztellképeket, olajfestményeket, ólmozott üvegablakokat, üvegmozaikokat fali kompozícióként és padlómozaikot – hangsúlyozta Pap Gábor művészettörténész.

Mint az a megemlékezésen elhangzott: Kustár Zsuzsa lélekben ma is velünk van, életművét, hagyatékát kötelességünk ápolni.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.