Zalai népdalokkal és táncházzal várták az érdeklődőket Bajcsán

facebook megosztás

Táncházzal egybekötött szabadtéri koncertet adott a Zala Zenekar péntek délután Bajcsán. Az együttes főként zalai és muravidéki népdalokkal szórakoztatta a közönséget, akiket be is vontak az előadásba.

Mintegy 10 éves múltra tekint vissza a zenekar, ami a helyi, zalai értékek őrzésének céljából indult el annak idején.  Horváth Károly, zenekarvezető édesapja nyomdokaiba lépve hirdeti a népi muzsika hagyományát, nem volt ez másképp a bajcsai művelődési ház udvarán sem.

- Édesapám, idősebb Horváth Károly rengeteg népzenét gyűjtött kint a Muravidéken, úgyhogy az ő zenei anyagából is sokat játszunk természetesen. Laposa Julcsi, aki a zenekarnak amúgy prímása, más népzenei tájegységeket is játszik. Különösen vajdaszentiványt játszunk még, hiszen Elek bácsi kezéről tanult muzsikálni, de Kalotaszeg, illetve mindenféle magyar nóták, tehát nagyjából másra is fel vagyunk készülve, de legfontosabb hivatásunk Zala vármegyének a népzenéje – fogalmazott Horváth Károly, a Zala Zenekar zenekarvezetője. 

bajcsa

A késő délutáni program szervezését Marczin Jenőné, a Rezedák Dalkör vezetője vállalta magára. A csoport saját küldetésének tartja a népi hagyományok őrzését, ezért igyekeznek minél több hasonló programot szervezni a településen.

- Mindenképpen olyan zenekart szerettem volna, aki a népdalokkal dolgozik, és én a Julcsinak a csapatát választottam, mivel sokat hallottam róla, meg láttam is őket, és nagyon tetszett, amit csinálnak és próbálunk egy táncházat is összehozni. Bízom benne, hogy azért eljönnek az emberek és egy kicsit szórakozunk is – tudtuk meg Marczin Jenőnétől, a Rezedák Dalkör vezetőjétől. 

A programra főként idősebb érdeklődők érkeztek, de a legfiatalabb korosztály is képviseltette magát. A zenekarvezető hozzátette, az országos népzenei versenyek felhozatalán is jól látszik, hogy igenis van igény a műfajra és nem csak a fiatal generációk számára.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.