Levegőt! - Egészségmegőrzés télen

facebook megosztás

Az egészségről nem lehet eleget beszélni. Saját egészségünk és gyermekeink egészsége a kulcs ahhoz, hogy családunk boldog lehessen.

Ebben az időszakban sokan szenvednek betegségekről, a szülők kimaradnak a munkából, a gyerekek lemaradnak az iskolában. Nagy terhet ró a család minden tagjára egy ilyen időszak. Édesanyaként néhány gondolatot, tippet szeretnék adni ahhoz, hogy a téli időszakban könnyebben megőrizhessék a kicsik és nagyok is egészségüket, vitalitásukat - írja Király Nóra blogján.


Friss levegő minden nap. Recept az egészségmegőrzéshez...

Első gyermekem születése óta fokozatosan kialakult néhány „anyukás mániám”. Ezek a mániák néha megnehezítik, bonyolítják amúgy is nehéz életem, de hiszem, hogy ezek olyan mániák, amik a gyerekeimre jó hatással vannak és nagyban hozzájárulnak kiváló egészségi állapotukhoz. 

Friss levegő minden nap

Évek óta ragaszkodom ahhoz, hogy gyermekeim minden nap töltsenek időt a friss levegőn. Múlt héten beszélgettem egy apukával, aki arra panaszkodott, hogy egész hétvégés otthon ülés és benti lét után ki szerette volna vinni a gyerekeit, ám az anyuka nem engedte, mondván, hogy hideg van és amúgy is minek minden nap kimenni.

Amikor legnagyobb fiam megszületett, akkor jöttem rá, hogy kint a levegőn, akár a legnagyobb mínuszokban is milyen jókat alszik a babakocsiban. Ezért a mindennapjaink részévé vált, hogy hideg időben jól bebugyoláltam és órákig kint aludt. Sokan már akkor is furcsán néztek rám, többen viccesen jegyezték meg, hogy szegény gyereket minek fagyasztom le. Ennek ellenére én kitartottam és mind az öt gyerekem mindig kint aludt a babakocsiban és sosem volt alvási problémájuk, valamint ami nagyon fontos, nagyon ritkán voltak betegek. Ahogy nőttek úgy változott az alvási szokásuk, érzékenyebbek lettek a zajokra, ezért a levegőzés a játszótereken és két lábon történő sétákkal folytatódott.

A második fiam születésekor lett egy „sétáltatós” nénink, Györgyi néni, aki délelőtt 10.00 órakor jött minden nap és 12.00-ig elvitte Andriskát levegőzni. Délutánonként, munka után pedig a mai napig én viszem ki a gyerekeket, amikor csak tehetem. Nekem is hiányzik már, ha eltelik olyan nap, hogy nem tudok kimenni és sétálni, bicajozni, kocogni a szabad levegőn.

Hideg, téli, zimankós délutánokon sokszor van, hogy senki nincs az utcákon, csak én az öt gyerekkel. Nem mondom, hogy sosincs ellenkezés, de alapvetően hozzászoktak a gyerekeim, hogy ha esik, ha fúj, ha mínusz 20 fok van, akár 40 mi akkor is kimegyünk délelőtt/délután.

Ha nagyon extrém az időjárás, akkor ki szoktam találni olyan jópofa dolgokat, ami motiválja őket és eltereli a figyelmüket. Hógolyózunk, szánkózunk, hóembert építünk, havat lapátolunk, rollerversenyt szervezünk, slagozunk, pocsolyába ugrálunk. A lényeg, hogy kint legyenek a levegőn és mozogjanak.

Étkezzünk okosan!

Amellett, hogy gyerekek egészségesebben és erősebben vészelik át a telet emiatt, az étvágyuk is sokkal jobb, hisz a levegőn töltött idő alatt jobban megéheznek. A másik mániám az egészséges táplálkozás, melyre minden nap igyekszem odafigyelni. Saját magam és a gyermekeim is sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk.

Úgy érzem, hogy kis anyukás mániáim összességében pozitív hatással van a gyerekeimre: szinte sose betegek, a legdurvább influenzajárvány idején is makkegészségesen tartják a frontot, strapabírók, túl nagy meglepetést nem tud nekik okozni semmilyen időjárási viszontagság sem.

Arra bíztatok minden anyukát és apukát, hogy ne féljenek a hideg időtől, az esőtől vagy akár a ködtől. Vigyék ki minden nap a gyerekeket, hiszen nekik (is) lételemük a mozgás és a jó levegő.

És mi felnőttek is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat egy jó kis esti séta után…

Az eredeti cikkért kattintson »

Forrás: ficsakblog.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.