„Attól félsz, amit nem ismersz” – Nosza, ismerd meg az ismeretlent, jelentkezz a „Nyitott Bíróság” programba!

facebook megosztás

A „Nyitott Bíróság” program az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által, az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított rendezvénysorozat, elsősorban diákok számára. A kezdeményezés mottója: „Attól félsz, amit nem ismersz.”A programról és a jelentkezés feltételeiről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől, dr. Vándor Virágtól kértem részletekbe menő tájékoztatást.

A program keretében az iskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatásról, a bírói függetlenségről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos alapvető rendelkezésekről, továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről is – sorolta szinte egy szuszra dr. Vándor Virág. – A diákok a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, megtekinthetik a bíróság épületét, látogatást tesznek a törvényszék szakkönyvtárában, valamint perszimulációban is részt vehetnek.

A „Nyitott bíróság” programra folyamatosan várjuk a jelentkezőket, mind az általános, mind a középiskolás korcsoportból, de nyitottak vagyunk felnőtt csoportok, egyesületek, szervezetek, s egyéb oktatási intézmények számára is – hangsúlyozta a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. – Őket első sorban épületlátogatásra, tárlatvezetésre várjuk, de bíróink külsős rendezvényeken is tartanak jogi előadásokat. Évente egyszer pedig megnyitjuk a kapukat a Múzeumok Éjszakáján, amikor este 6 óráról érdekes programokkal, tárlatvezetéssel várjuk az érdeklődőket – mondta végül dr. Vándor Virág.

PROGRAMOK:

  • Diákoknak osztályfőnöki órán jogismereti előadások
  • Ismeretterjesztő előadások
  • Tárgyaláslátogatások
  • Bírósági épületlátogatások (tárlatvezetés)
  • Perszimulációk ("próbatárgyalás" formájában)
  • A Nyitott Igazságügy keretében leforgatott bűnmegelőzési kisfilm vetítése
  • Börtönlátogatások (középiskolások)

További részletek és a jelentkezési feltételek ide kattintva érhetők el.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.