Súlyosabb büntetést kaptak Zala megye törvényszékén a pákai állatkínzók: egyiküket várja a büntetés-végrehajtás

facebook megosztás

Végre valahára, írom ezt két öreg kutyát gondozó gazdiként, de újságíróként ennél tovább nem is „terjeszkedhetek”, tehát jöjjenek a tények. 45 helyett 90 nap elzárást, illetve 90.000 helyett 180.000 forintos pénzbüntetést kaptak azok a vádlottak, akik állatkínzás miatt álltak a Zalaegerszegi Törvényszék előtt 2019. október 18. napján. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. Az ítélethozatal részleteiről a törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot kérdeztem.

Az I. rendű vádlott egy Zala megyei állatmenhelyből örökbe fogadott egy 4 éves kutyát. 2017 júniusában féltestvére, a II. rendű vádlott ingatlanára költözött, ahol együtt összesen már három kutyát tartottak az udvaron. A vádlottak az állatok részére fedett helyet nem biztosítottak, az egyik kutyát az udvar hátsó részén a II. rendű vádlott egy 2-2,5 méter hosszúságú láncra kötötte ki, nem engedte szabadon, mozgatásáról nem gondoskodott. A vádlottak a kutyákat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták el. Az ingatlanból a II. rendű vádlott külföldre költözött, az állatok gondozását az I. rendű vádlottra bízta. A férfi azonban továbbra sem biztosított megfelelő ellátást a kutyák számára.

Egy névtelen bejelentő 2017 augusztusában – a vádlottak által 2017 júliusától élelem, majd a nyári kánikulában víz nélkül, továbbá sebekkel a testükön, betegen, ellátatlanul hagyott ebek szenvedését tapasztalva – értesítette az illetékes hatóságokat.

Az első fokon eljáró bíróság 45 nap elzárásra ítélte az I. rendű vádlottat, míg társát 90.000 Ft pénzbüntetéssel sújtotta. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben súlyosításért fellebbezett, így került az ügy a Zalaegerszegi Törvényszék elé, ahol 2019. október 18. napján a törvényszék tanácsa mindkét büntetést a duplájára emelte. Az I. rendű vádlott 90 nap elzárást kapott, a II. rendű fizetési kötelezettsége pedig 180.000 Ft-re emelkedett.

Az indokolásban többek között elhangzott: a másodfok nagyobb nyomatékkal vette figyelembe az első fokon is megállapított súlyosító körülményeket, úgy, mint: az I. rendű vádlott a cselekmény elkövetésének idejekor más bűncselekmény miatt próbaidőn volt és szabálysértési eljárás is folyt ellene. A II. rendű társa - más cselekmények miatt - már volt korábban büntetve.  A tanács úgy ítélte, hogy különösen súlyos tény, hogy az állatokat ellátatlanul hagyták, ami a közvetlen lakókörnyezetben is nagy felháborodást okozott. Ezért az elkövetett cselekménnyel súlyosabb büntetés áll arányban.

Az ítélet jogerős és végrehajtható.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.