Ha már meg lettünk szólítva… – Dödöllefesztivál

facebook megosztás


Tar Mihály az ATV Hazahúzó műsora stábjának készít dödöllét

Pár napja kapta meg a hivatalos értesítést a KonTuRplusz Egyesület, hogy a vírushelyzet miatt módosított, augusztus 20-21-i időpontban sem szervezheti meg a város napját. A társulat ezt egy Facebook-posztban hozta nyilvánosságra, melynek utóiratában megemlítették a dödöllefesztivált, illetve annak szervezőjét, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft-t.

A bejegyzés zárása a következő: „a mostani, június végi döntésnek van egy kis pikantériája, hiszen a 2020 szeptemberére tervezett Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált – a korábbi években általunk pályázat útján elnyert, idén a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft-nek pályáztatás nélkül odaadott - már 2020 márciusában lemondták. Persze, erre vonatkozóan is biztosan kapunk majd számtalan érvet, magyarázatot, de...” Az azóta egyébként némileg módosított végszó kapcsán, és a „számtalan érv, magyarázat” helyett szerettünk volna interjút készíteni Horváth Istvánnal, a KonTuRplusz Egyesület elnökével, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, de azt elmondta, hogy a poszt nyilvános, így a véleményeként is felhasználható.

Mi kíváncsiak voltunk ügyvezetőnk, Tar Mihály álláspontjára is, aki kiemelte: az egészségügyi, jogszabályi helyzet miatt a dödöllefesztivál szervezése valóban megállt áprilisban egy ponton. De ez nem azt jelenti, hogy teljesen megszűntek az előkészületek.


(Fotók: Horváth Zoltán)

– Nem mondtuk le a dödöllefesztivált, s a szervezéséről azt is mondhatnám, hogy folyamatban van, de ez inkább úgy pontos, hogy megállt azon a szinten, ameddig eljutottunk április elejéig, addig, amikor kihirdették azt a bizonyos jogszabályt, ami augusztus 15-ig, kezdetben minden szabadtéri és egyéb rendezvényt megtiltott Magyarországon, majd úgy módosították, hogy augusztus 15-ig biztos, hogy nem lehet 500 főnél nagyobb programot megtartani. Ekkor mi azt mondtuk, hogy amíg nem lesznek tiszták a szabályok, addig nem fogunk semmit sem meghirdetni, sem szervezni. Érdemes abba belegondolni, hogy itt nem csak a résztvevő zenekarokról és a háttérmunkáról van szó, hanem ott van még az 50-60 dödöllekészítő csapat is, akiket most - már elnézést a kifejezésért - de hülyítsünk be? S a történelem is minket igazol, hiszen Palkovics miniszter úr nemrég tette közzé, hogy közel sem biztos az, hogy augusztus 15-e után lehet bármit is szervezni szabadtéren vagy zárt térben, ami 500 főnél nagyobb tömeget vonz. Ezért azt gondolom, hogy egyelőre a döntésünk jó. S annyira sok zenekar és technikai háttér van most szabadon, pont amiatt, hogy rengeteg esemény maradt el, hogyha nagyon kell, akkor ez a profi csapat, amelyik most összejött, akár 3 hét alatt is össze tudja úgy rakni a programot, hogy az jó legyen. Lehet módosítgatni az említett bejegyzést, amely arra utal, hogy én már 2020 márciusában kijelentettem, hogy nem lesz dödöllefesztivál szeptemberben, de várom azt, hogy megtudhassam, hol és kinek mondtam vagy jelentettem ezt be. Később a hónapot ugyan átírták májusra, ugyanakkor ezzel kapcsolatban is várom, hogy kinek és hol közöltem a fesztivál lemondását. Itt egyetlen egy dolog történt, amiről arra lehet következtetni, hogy kinek milyen szándéka van a dödöllefesztivállal, ez pedig Balogh László intézkedése, amikor egy személyben döntött arról, hogy a médiaház költségvetésében szereplő 5,5 millió forintot is elvonja az egyéb 30 millió forintos elvonásunk mellett. Tehát, ha pattogtatni kell a labdát, hogy ki és mikor hozott olyan határozatot, ami arra utal, hogy nincs szüksége a dödöllefesztiválra, akkor azt az urat az Erzsébet tér 7-ben, az első emeleten kell keresni - fogalmazott Tar Mihály.

Az eddigi szervezési munka és egy nem várt fúzió eredményeként több különlegességet is hozhat az idei dödöllefesztivál, ugyanakkor a szervezőknek azzal az eshetőséggel is számolnia kell, hogy a kormány 2020 hátralévő részében sem engedélyezi az 500 főnél nagyobb tömeget vonzó programok megtartását.

– Egy nagyon fontos célt elhatározott ez a társaság: szeretnénk fordítani az eddigi dödöllefesztiválok szokásán. Mi nem azt szeretnénk, hogy a nagynevű zenekarok miatt jöjjenek le az emberek, s találjanak „úgy" délután 3-ig dödöllét. Mi azt akarjuk, hogy délután 3 óra után is, s akár este 11-kor is kaphasson, aki szeretne és éppen akkor kívánja meg, tehát a dödölléért jöjjenek le az emberek, s maradjanak ott a programokon. A Kanizsa Turizmusáért Egyesület tagjai is megkerestek bennünket, hogy mi lenne, ha összefognánk, s szerveznénk egy sör-, bor- és dödöllefesztivált. Persze, csak akkor, ha meg lehet tartani, hiszen ha olyan döntés születik, akkor nyilván tudomásul kell venni, hogy dödöllefesztivál a megszokott formában biztos, hogy nem lesz. De ne temessük még az oroszlánt, hiszen lehet, hogy előállunk ebben az esetben egy megmérettetéssel azoknak, akik „szeretnének dödöllében villogni”, s megmutatni tudásukat. De ez még maradjon a jövő zenéje…

Mikó-Baráth György

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.