Leeresztik a surdi Parktó vizét

facebook megosztás

Leeresztik a Surdi Parktó vizét. Az intézkedésre a júliusi áradás hatásai miatt van szükség. A szakembereknek helyre kell állítaniuk a nyári extrém esőzés következtében megsérült zsiliprendszert, valamint a nagy mennyiségű hordalékanyag eltávolítása is szükségessé vált.

Vasárnaptól tilos a pecázás a surdi tónál, és úgy tűnik ez a határozat egészen 2022-ig érvényben marad. Július végén négy házból hét embert kellett kitelepíteni Surdon az extrém mennyiségű csapadék miatt. A katasztrófa jelentős károkat okozott a faluban. A Parktó helyreállítása mintegy 80 millió forintba fog kerülni, ezt részben pályázati forrásból finanszírozná a település.

– Bízunk benne, hogy nyerni fog a pályázatunk, amit már vis maiorba beadtunk a belügyminisztériumhoz. De ha meg is nyerjük a pályázatot, ehhez még az önkormányzatnak hozzá kell tenni 10 százalékot, ami azt jelenti, hogy 8 millió forintot. S az önkormányzatunk sincs jó helyzetbe, a többi önkormányzattal együtt. Nálunk csak súlyadó volt, s ezt a kormány elvette, így egész évben 0 forintból gazdálkodunk – nyilatkozta Kanász János, Surd polgármestere.

Tisztítási munkák miatt 20 évvel ezelőtt egyszer már le kellett engedni a surdi Parktó vizét. A projektet egyebek mellett most az is indokolja, hogy a jelenlegi iszapos víz a halállományban komoly problémákat okozhat, valamint az árvíz miatt megsérült töltést is helyre kell állítania a szakembereknek.

– Azonnali hatályú döntést hozott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, tehát azonnal le kellett volna engedni a tavat. De a horgászok és a halak érdekében kérvényeztük, hogy 3 hónappal csúsztassuk a teljes leengedést, mivel sérültek volna a horgászok érdekei, és a halak nyári lehalászása is biztos, hogy pusztuláshoz vezetett volna – mondta Kovács Tibor, a Surdi Sporthorgász Egyesület elnöke.

A lehalászást szombaton reggel végzik a Surdi Sporthorgász Egyesület tagjai. 

M-B.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.