Nőhet a depressziósok száma és akár az öngyilkosságoké is – mondja a pszichiátriai társaság elnöke

facebook megosztás

Az elhúzódó koronavírus-járvány miatt pszichopandémiára számítanak a szakemberek és arra, hogy ezzel együtt a depressziós betegek száma és akár az öngyilkosságoké is növekedhet – derül ki abból az interjúból, amit Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, az ELTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára adott a Növekedés.hu-nak.

Lassan egy éve, hogy egy világjárvány árnyékában élünk, a legutóbbi döntés szerint pedig március elejéig biztosan nem enyhítenek idehaza a november 11-én bevezetett korlátozó intézkedéseken. Egyre többen depressziósak – vagy csak rosszkedvűek?

Erre nincs általános válasz. Ebben a helyzetben teljesen normális, ha valakinek nincs jókedve, elkeseredik a korlátozások meghosszabbításakor, ám ez még nem jelenti azt, hogy az illető depressziós.

De sajnos annál, aki esékenyebb, például genetikailag nagyobb az esélye a pszichés betegségekre, vagy már korábban érte őt súlyos stressz, esetleg volt már depressziós, esetleg más testi vagy lelki betegsége van, beindíthat szorongásos vagy depressziós betegséget a pandémia, illetve az azzal járó változások, a folyamatos stressz, a korlátozások.

Ha kíváncsi a szakember véleményére, itt elolvashatja a novekedes.hu Balázs Judittal, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökével, az ELTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárával készült interjúját.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.