Ma van a palacsinta világnapja

facebook megosztás

Ma van a palacsinta világnapja. Az édes ünnepet mindig a negyven napos böjt kezdetén, azaz húshagyókedden tartják. A világnap alkalmából stábunk Tokorcsi Máriánál járt, aki az igazi magyar házi palacsinta elkészítésének főbb pontjait mutatta be.

A palacsinta a római korból származik. Akkoriban – a legendák szerint – kerek kövön vagy bronzpajzson sütötték a tésztát. Tokorcsi Mária az édesanyjától tanult, hagyományos palacsintatésztát készítette el. Szerinte nagyon fontos, hogy a tojás friss legyen, valamint, hogy ne essünk túlzásba a cukorral.

– Elsősorban finom, friss, szép sárga tojás kell. Én három darabot török fel, amit felhabolok. Abba kell cukor, de nem szabad túlcukrozni. Kell még két csipet só. Mikor ezt is felhaboltuk tejet teszünk bele, aztán lisztet. Körülbelül 30-40 dkg liszttel csinálom. Ezt szép lassan elkezdem keverni és közben szódát öntök bele. A végén, ha tejet kíván még vagy szódát, azzal szépen jó sűrűségűre fölkeverem – mesélte Tokorcsi Mária.

Világszerte ismerik a palacsintát, de mindenhol más-más formában és ízekkel fogyasztják. Lehet édes vagy sós, húsos, sajtos, lekváros, banános, nutellás és pudingos. Marika néninél legkelendőbb a barackízes változat.

– A kedvenc a baracklekváros. De van málnalekvár, ami saját készítésű. Ha véletlenül nincs akkor jöhet a túrós, mákos, diós, bármilyen. A palacsintába minden kedvenc, olyan nincs, hogy ez nem vagy az nem. Minden kedvenc nálunk – tette hozzá Tokorcsi Mária.

Sokak nagy kedvencével egyébként világrekordot is állítottak már fel. 1994-ben Angliában kisütötték a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú volt és körülbelül 2 millió kalóriát tartalmazott.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.