Több panasz érkezett a varjakra

facebook megosztás

Régóta megkeserítik a Platán soron lakók életét a vetési varjak. Nemrégiben Bodó László önkormányzati képviselő – miután számos megkeresést kapott az ügyben – levélben fordult Balogh László polgármesterhez, hogy szerezze be a szükséges engedélyeket, az egyébként védett madár fészkeinek, lakott területen kívüli elhelyezéséhez.

A lakók évek óta megoldást várnak, hiszen szerintük a madarak hangos károgása és ürüléke már-már tarthatatlan állapotokat eredményez a Platán soron. Bodó Lászlót szinte azonnal az önkormányzati választások után megkeresték a helyiek a varjak okozta nehézségekkel.

– Megválasztásom óta, közel másfél éve kerestek meg először ezzel a problémával. Múlt ősszel, illetve a mostani tavasszal is jelezték a varjak problémáját. Ha körbenézünk, akkor látjuk és halljuk is, hogy milyen zajt és szennyezettséget okoznak a varjak, és ebben kérték a segítségemet, hogy járjak közbe, oldjuk meg ezt a problémát – mondta Bodó László önkormányzati képviselő.

Gorzóné Wolf Éva helyi lakos. Elmesélte, hogy a varjak miatt a gyalogos közlekedés sem egyszerű, de a parkoló autók fényezésében is tudnak károkat okozni a madarak.

– Nem lehet végigmenni biztonságosan anélkül, hogy égi áldást ne kapjunk – legfeljebb lottót veszünk, akkor szerencsénk lesz. Az autókat naponta vagy kétnaponta mosatni kell, mert komoly kárt okoznak az autók fényezésében – mesélte Gorzóné Wolf Éva.

Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke kiemelte, hogy a vetési varjú védett madár, ezért megoldásként a fészkek eltávolítását javasolja, még a költési időszak előtt.

– Olyan helyre kellene elhelyezni őket, ahol nem zavarja az embereket. Az egyik legjobb erre, szerintem a Csónakázó-tó környéke lenne, és ott viszonylag nyugodtan tudnának élni. Hiszen mióta az utóbbi időben lecsökkent az átjáró forgalom a Sétakertben, ott is jóval kevesebb a panasz rájuk, mint itt a Platán soron, ahol sokkal több ember él – fogalmazott Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

A szakértői véleménnyel egyetértve Bodó László önkormányzati képviselő is azt fogalmazta meg a javaslatában, hogy a fészkeket, és a fészekkezdeményeket a megfelelő engedélyek beszerzése után távolíttassák el.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.