A mustgázmérgezés veszélyére figyelmeztetnek a szakemberek

facebook megosztás

Szén-dioxid-érzékelők felszerelésével és a meggyújtott gyertyás praktikával elkerülhető a mustgázmérgezés. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk: Zalában már tíz éve nem történt szén-dioxid mérgezés a szüreti időszakkal összefüggésben, de nem árt az elővigyázatosság.

A szüretet követően a hordókban keletkező nagy mennyiségű szén-dioxid a pincék légterébe is kijut, és felgyülemlik. Ha valaki figyelmetlenül lemegy az erjedési folyamat időszakában, könnyen megfulladhat.

– Amíg a bor erjedési szakaszban van, addig a szén-dioxid jelenlétével számolnunk kell. Ez egy csökkenő intenzitású, szellőztetéssel nyilván lehet valamennyit segíteni, de ez napokig eltartó folyamat. Ilyenkor a gazdáknak bele kell törődniük abba, hogy ne látogassák a pincét – mondta Bangó Szilárd Lóránt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Regős Zoltán szőlősgazdának szerencsére még nem volt rá példa, hogy kialudt volna a gyertya a pincébe menet.

Azt javaslom és a szakemberek is azt javasolják, hogy vagy valaki vásárol ilyen műszert, mert azzal is lehet ellenőrizni, de a legegyszerűbb, ha egy gyertyát meggyújtva lépünk be a pincébe, mert ha oxigénhiány van, akkor a gyertya elalszik. Ha elalszik, akkor nem szabad belépni, hanem csak egy kiadós szellőztetés után, de akkor is ellenőrizni kell, nem marad-e vissza a mustgáz – fogalmazott Regős Zoltán szőlősgazda.

A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Az ilyen balesetet szenvedő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.