Ha Márton napján nem esik a hó, akkor enyhe tél várható

facebook megosztás

Nagy volt a kereslet a Márton-napi libára Nagykanizsán. A kereskedők szerint az idősebb generáció tagjai azok, akik még mindig szívesen megtartják ezt az ünnepet. A libalakomán kívül Szent Márton napján tették először az asztalra az újbort, de számos népszokás és babona is kötődik november 11-hez. Úgy hitték, ha ezen a napon leesik a hó, akkor hideg, ha nem hullanak a hópelyhek, akkor enyhe tél várható.

Szent Márton cselekedeteivel Franciaország egyik legismertebb keresztény szentjévé vált. Leginkább arról ismert, hogy kardjával kettévágta a katonai köpenyét, annak felét pedig egy rongyokba öltözött koldusnak adta a tél közepén - tudtuk meg Marics József egyháztörténésztől. 371-ben választották meg Tours püspökévé, de Márton ezellen minden erejével tiltakozott, a legenda szerint a lúdólban próbált elrejtőzni, azonban az állatok gágogása elárulta.

Ha meg akarjuk nézni, hogy Szent Mártont hogyan mutatja be a művészet, mik az attribútumai, amiről fel lehet ismerni, akkor képzeljünk el egy negyven-ötven éves püspököt, püspöki ornátusban. Fején a püspöksüveg, kezében van egy tálca és rajta egy lúd, hogy a ludak árulták el a gágogásukkal – mondta el Marics József egyháztörténész.

Párolt lilakáposztával és sült krumplival kínálták ma a libacombot az egyik kanizsai pecsenyézőben. Damó Viktor, az üzlet tulajdonosa elmondta: náluk elsősorban a hagyománya miatt, az idősebb korosztály kereste a Márton-napi ételt.

A Márton-nap alkalmából az egyik legfontosabb, ami már nagyon régi hagyományú mondat, hogy „Márton-napján, aki libát nem eszik, az a következő évben éhezik.” Mi azért tartjuk, mert mi nem akarunk éhezni a következő évben. Ezen kívül ilyenkor talán egy picit vissza tudunk nyúlni a régi öregekhez, a régmúltunkhoz, amikor felelevenítjük a hagyományokat és ez talán egy kicsit jó érzéssel is tölti el az embereket – mesélte Damó Viktor, a Keleti Pecsenyéző tulajdonosa.

A Vásárcsarnokban több pultban is árultak ma libahúst.  Az eladók szerint év közben az emberek inkább a kacsát keresik, Márton-napon viszont gyorsan elkapkodták a libát is.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.