Az integráció fontosságát hangsúlyozták az Autizmus Világnapján

facebook megosztás

Autista családoknak szervezett programot az Alapítvány az Autista Gyermekekért egyesülete április másodikán, az autizmus világnapján. A gyerekeket különböző foglalkozások és a Napsugár Együttes, a felnőtteket kerekasztal beszélgetés várta a Pannon Egyetem nagykanizsai intézményében.

Minden évben tartanak rendezvényeket ehhez a naphoz kötődően, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet az autizmusra – árulta el Győrfy Anikó. A kuratóriumi elnök azt tapasztalja, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a családok részéről a programok iránt.

Úgy érzem, hogy a családjaink a megszokotthoz képest most jobban eljöttek. Főleg, hogy a fiatalok pont beleérkeztek ebbe a serdülő korszakba, de ők is megtalálták a nekik tetsző programot, illetve néhány kisebb gyermek is érkezett. A felnőtteknek pedig kifejezetten izgalmas volt ez a sporttéma. Szerintem jól sikerült ez a mai rendezvény – nyilatkozta Győrfy Anikó, az Alapítvány az Autista Gyermekekért kuratóriumi elnöke.

A kerekasztal-beszélgetés során a sport egymás elfogadásában betöltött szerepéről volt szó. Kardos Ferenc szerint a sportegyesületekben itt lenne az ideje az integrációnak, hogy a fogyatékkal élők és a nem fogyatékkal élők együtt edzenek vagy közösen vegyenek részt versenyeken.

– Az integráció az nem annyit jelent, hogy bedobjuk a fogyatékkal élőt az egészségesek közé vagy az egészségest a fogyatékkal élők közé. Egymás megtanulásának a környezetét alakítjuk ki, tehát, ha be is vezetjük, akkor is kell egy mentor legalább, kell egy olyan, aki ezt segíti. Az én szerepem ilyen szempontból sok esetben segítőszerep, mert én ennek a két világnak a határán vagyok, akár az egyesület révén, akár a munkahelyem révén – emelte ki Kardos Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület elnöke.

A programsorozat április hetedikén egy beszélgetéssel folytatódik, ennek során autista gyermeket nevelő édesanyáknak adnak tanácsot a szakemberek.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.