A Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a Magyar Autóklub is köszöntötte Kónya Istvánt

facebook megosztás

A 95 éves nyugállományú határőr ezredes lokálpatriótaként sokat tett Nagykanizsa értékeinek megtartásáért, valamint az autóklub felvirágoztatásában is jelentős szerepet játszott.

A HSMK-ban rendezett ünnepségen felidézték az ünnepelt életútját. Cserti Tibor úgy fogalmazott, Kónya István megkerülhetetlen alakja a városnak, akinek a tanácsaira mindig érdemes volt odafigyelni.

– Kónya Istvánt a 90. születésnapján köszöntötte már a városvédő egyesület, gyorsan elreppentek azok az évek. A 95. mégis egy olyan időszak, amit nagyon kevés aktív pályáját befejező ember él meg. Mi Pista bácsival tartjuk a kapcsolatot és kikérjük a tanácsait, véleményét, javaslatait, amit a gyakorlatban szerény lehetőségeinkhez képest igyekszünk felhasználni – nyilatkozta Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.

Az ünnepelt főszerepet játszott a városi autóklub megalakításában, majd évekig a szervezet alelnöki, később elnöki tisztségét látta el. Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub regionális elnöke emlékeztetett, hogy Kónya István és társai abban a korszakban szolgálták a magyar közlekedést, amikor a személygépjárművek tömegessé váltak.

– Ő országos küldött volt, az országos küldöttgyűlés választja meg az országos vezetőket, fogadja el az országos döntéseket. Több évtizedes, nagyon értékes pályafutása volt a Magyar Autóklubban. Ennek a jelentőségéről hadd mondjam azt, hogy amikor ő kezdett, akkor a magyar közlekedés úgy alakult át, hogy megjelent a személygépkocsi, tömegessé vált ennek a fogyasztása és használata a közlekedésben. Az embereket meg kellett tanítani az új közlekedési formákra – emelte ki Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat- dunántúli Szervezet elnöke.

Kónya István szép emlékeket őriz az autóklubnál töltött időszakáról.

–  Amikor én odakerültem, ennek a klubnak csak neve volt, de nem volt semmink, még egy iroda sem. Odakerültem, aztán egy kis forradalmat csináltam az autóklubbal, először csak városszinten, utána pedig országos szinten is elismert klubbá alakítottuk. Ennek az oroszlánrésze az én feladatom volt – emlékezett vissza Kónya István.

Az ünnepség résztvevői ma egy kötetlen beszélgetésen vettek részt, ahol számtalan emlékezetes történetet idéztek fel.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.