Átadták az Eco Bridge projekt részeként megépült Madárvilág Ökocentrumot Letenyén

facebook megosztás

A határon túli együttműködés elemeként a gyermekek játékos formában tanulhatnak a természetvédelemről az intézményben.

Letenye önkormányzatának kezdeményezéseként jött létre a magyar-horvát együttműködés, az Eco Bridge projekt, ahol Csáktornya városával közösen indították el a fejlesztéseket, köztük a Madárvilág Ökocentrum létrehozását. A centrum helyszínéül szolgáló épület korábban gyermekorvosi rendelőként üzemelt, majd funkcióvesztése miatt új felhasználási módot keresett neki a város vezetősége.

– Ekkor jött az az ötlet, hogy együttműködjünk, illetve pályázzunk határon átnyúló felhívásra. Vezető partnerünk Csáktornya városa lett, Letenye város önkormányzata projektpartnerként vett részt a pályázatban. Csáktornya elképzelése a Zrínyi parknak a rendbe tétele illetve megújítása volt, amihez Letenye projektje is szervesen kapcsolódott  – nyilatkozta Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A település környéke gazdag erdőségekben és zöldterületekben is, így a program jelentős elemeit teszik ki a madárvilág különlegességei. Az épület ezentúl rendelkezésére áll az óvodás és iskolás gyermekeknek is, akik játékos módon tudnak ismerkedni a természet világával.

– Úgy gondoltuk, hogy itt kiemeljük a madárvilágnak a fontosságát, akár említhetném az Andrássy-Szapáry-kastély parkját, vagy itt a Madárvilág Ökocentrum mögött elhelyezkedő parkot is. Tehát az egyik fő eleme a madárvilág bemutatása, a másik fő eleme a természetvédelem, és említhetjük még emellé a környezettudatos nevelést is – tette hozzá Farkas Szilárd.

Játékos workshopok és rendezvények is várják a jövőben az érdeklődőket, akik interaktív táblák, különböző feladványok és kérdések segítségével ismerhetik meg a természetvédelem fontosságát, és jövőbeni jelentőségét. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.