Börtönbe is mehetnek a rendőrt gyalázó falfirka készítői

facebook megosztás

Akár két év börtönbüntetésre is ítélhetik azt a tettest vagy tetteseket, akik egy szepetneki rendőrnek üzentek két falfirkával Nagykanizsán. A ..-t becsmérlő írások a Szent Flórián tér játszóterénél és a Vár úton díszelegnek.

A rendőrség vizsgálja az ügyet. Hetek óta láthatók mindkét helyszínen a feliratok. A jogszabály szerint a becsület csorbítására alkalmas minden olyan gyalázkodó, becsmérlő jellegű kifejezés, amely az emberi méltóságot, az önbecsülést sérti. A Kiskanizsán használt barom, míg a Vár úton már majomra cserélt szó pedig beletartozik ebbe a kategóriába. 

– Én nagyon valószínűnek tartom, hogy ez a cselekmény, amikor valakit nevén nevezünk, s utalunk a foglalkozására is, s arra is határozott állítás van, hogy valamelyik állathoz hasonlítom, tehát azt mondom: te valójában az vagy, akkor a bírói gyakorlat ezekben az esetekben, minden esetben megállapítja az elkövető büntetőjogi felelősségét – mondta el stábunknak Rinfel János, ügyvéd.

A Btk. alapján a becsületsértés egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ha ez nagy nyilvánosság előtt történik, akkor 2 éves büntetés is kiszabható. Rinfel János szerint az ítéletet az is befolyásolhatja, hogy volt-e már büntetve a tettes, esetleg követett-e el már ilyen cselekményt. A bírói gyakorlat a hasonló esetekben többségében a pénzbüntetés mellett dönt. A feliratok eltüntetéséről a tulajdonosoknak kell gondoskodnia. A kiskanizsai esetben megkerestük Dénes Sándort, a körzet önkormányzati képviselőjét, aki azt mondta, neki senki nem szólt még a környékről, de ígérte, jelezni fogja a Via Kanizsának, hogy fessék le a dobozt.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.