Az áremelkedések óta egyre többen kölcsönöznek a városi könyvtárból, de népszerűbb lett az Eötvös téri könyvmegálló is

facebook megosztás

A bibliotékában ugyanakkor a vírushelyzet óta állandósult, hogy a legtöbben nem ott olvasgatnak, hanem összegyűjtik a kiválasztott műveket, és otthon merülnek el bennük.  

Az idősebb korosztálynál a romantikus és a bűnügyi irodalommal foglalkozó könyvek a felkapottak a könyvtárban. A szépirodalom is megtalálja a közönségét, ellentétben a szakirodalommal, ott inkább a népszerűsítő vonal az, amit többen kölcsönöznek. A mostani, csökkentett nyitvatartási napok sem okoznak gondot a könyvkedvelőknek, hiszen nem esett vissza a városi bibliotéka forgalma.

– Teljesen átalakult ez a dolog, most már mondhatom, hogy ez a normál állapot, hogy az emberek bejönnek, összeválogatják azt a könyvmennyiséget, amit szeretnének, és hazaviszik, tehát az, hogy itt bent leülnek és olvasgatnak szerintem ez a ritkább, van erre is példa, de nem ez a számottevő. Ha a könyvtárban hosszabb időt szeretnének eltölteni, akkor azt valamilyen programhoz kötik, valamilyen klubfoglalkozáshoz vagy a könyvtár által szervezett programhoz – tudtuk meg Benke Dánieltől, a Halis István Városi Könyvtár munkatársától.

Kőfalvi József az Eötvös téri könyvmegállóba jár többnyire könyvekért, a történelmi és az igaz történeteken alapuló szerzemények a kedvencei.

–Itt a megállóba szoktam összeszedni könyveket, de mindegy, hogy milyen típusú, ami érdekes azt olvasom – árulta el Kőfalvi József.

Budavölgyi Kálmánné gyermekkora óta rendszeresen olvas, és a családjában is megszerettette az olvasást. Több száz könyvet gyűjtött össze az évek alatt, mesekönyvektől, sorozatokig, spirituális könyvekig, színes paletta található a polcain.

– Igazából el lehetne mondani azt, hogy mindenevő vagyok, tulajdonképpen, minden jellegű könyvet szeretek olvasni. Mivel van két kisunokám, ezért a gyerekkönyveket is imádom, de természetesen azért a leginkább a romantikába hajlom, de a pszichothrillerektől elkezdve igazából, mindenféle könyvet nagyon szeretek. Most például legutoljára a halottakról olvastam egy nagyon érdekes könyvet, a barátnőm ajánlotta. mert valójában 9 éves koromtól vagyok aktív olvasó. Ez azt jelenti, hogy akkor iratkoztam be a könyvtárba, még a régibe – árulta el Budavölgyi Kálmánné.

Budavölgyiné naplót is vezet arról, hogy mennyit olvas egy hónapban. A megemelkedett könyvárak miatt ma már kevesebbet vásárol, de ajándékba gyakran kap egy-egy új kötetet.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.