Sportágbemutatókkal ünnepelték a magyar parasport napját a rozgonyisok

facebook megosztás

Az intézmény diákjai a kerekesszékes vívással és a csörgőlabdázással ismerkedtek meg a tanórákon

Az országgyűlés 2017-es döntésének értelmében február 22-e a magyar parasport napja, annak emlékére, hogy 1970-ben ezen a napon alakult meg az első magyar mozgáskorlátozottakat foglalkoztató sportegyesület. A Rozgonyi úti Általános Iskolában a kezdetek óta kiemelt figyelmet szentelnek ennek az évfordulónak, mivel fontosnak tartják, hogy a tanulók elfogadják embertársaikat.

– Mióta meghirdették első alkalommal, mi azóta részt veszünk ezen a napon, ennek a témának szenteljük a napunkat az iskolában. Az elmúlt években a járványhelyzet miatt nem minden úgy sikerült, ahogyan terveztük, de az élet minden területe így működött. Akkor valamilyen leegyszerűsített formában megpróbáltuk és testnevelésórán ugyanúgy tudtunk például csörgőlabdázni, ugyanúgy tudtunk tantermi foglalkozást tartani – mondta el stábunknak Jeszenői Csaba a Rozgonyi úti Általános Iskola  címzetes igazgatója.

Az esemény vendége három zalaegerszegi kerekesszékes vívó volt, akiknek négy éve van lehetősége versenykörülmények között sportolni városukban. Miszori Béla, szakosztályvezető szerint a parasportolók megítélése az elmúlt években pozitív irányba változott a világversenyeken elért magyar sikerek és a társadalmi felfogás átalakulása miatt. Ezeknek a tényezőknek a hatása abban is érződik, hogy egyre több mozgássérült fiatal kezd életcélt látni a sportolásban.

– Kezdi a társadalom megszokni, hogy néha egymáson is kell segíteni. Meg kell érteni a másikat és azzal együtt ők is ugyanolyan értékes emberek, mint mi épek. Erre egyetlen példát tudok mondani, hogy van olyan vívóm, aki majdnem 25 évig egy szobában volt bezárva, mert szégyellték a szülei, ma már nem ez a jellemző, hanem a szülők mindent megtesznek azért, hogy az ő gyerekük ugyanolyan sportoló legyen és ugyanolyan élményekben gazdag legyen, mint a másik – nyilatkozta Miszori Béla, a Zalaegerszegi Vívó Egylet, kerekesszékes szakosztály vezetője.

A nap során a diákok nemcsak a vívók bemutatóját tekinthették meg, de csörgőlabdázhattak is, valamint számos információt tudhattak meg a magyar parasport jelenlegi helyzetéről.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.