Elcsendesült a tó: a halak ugyan alszanak, de a szakemberek nem pihennek

facebook megosztás

Ideális a halállománynak a jelenlegi, fagyos időjárás, hiszen így zavartalanul tudják átvészelni a téli hónapokat – árulta el Szépligeti Ferenc, a MOHOSZ halőre. A halak ugyan pihennek, de a szakemberekre számos karbantartási munka és új horgászhelyek kialakítása is vár az idei szezonkezdés előtt a Csó-tónál.

2023 nagyon sikeres év volt a halgazdálkodás szempontjából, a tó hibátlanul be tudta tölteni minden funkcióját – kezdte Szépligeti Ferenc halőr. Számos horgászegyesületi versenynek és rendezvénynek adott otthont a tó tavaly, az előző évektől eltérően pedig már Magyar Bajnokságot is rendeztek Kanizsán. A haltelepítések száma szintén megegyezett a korábbi esztendőkével, egy kiegészítéssel, hiszen az év végén a sporthorgászoknak is kedveztek, amikor nagy testű pontyok kerültek a vízbe, valamint a süllőállomány fejlődését elősegítő süllőfészkeket is telepítettek a szakemberek. Jelenleg jégtakaró borítja a tó felszínét, ami a megkérdezett szakember szerint egy ideális állapota halak teleléséhez.

- A tavalyi jég borítja, hómentesen, tehát a napfény be tud szűrődni a víztestbe, ez egy természetes és szerencsés állapot, ilyenkor a halak fajtától eltérően, de ugye a pontyállomány van jelen a legnagyobb mennyiségben, ezek az egyedek vermelnek. Ilyenkor megkeresik a víztestben a legmélyebb részeket, és ott tulajdonképpen az alapvető életfunkcióikat fenntartva vegetálnak, úgymond pihennek – fogalmazott Szépligeti Ferenc.

csótó

Ez az állandó fagyos állapot sokkal előnyösebb a halak számára, mint a többszörös víz-visszamelegedés, ami kimozdítaná őket ebből az állapotból. A halőri szolgálat azonban nem pihen, hiszen számos olyan munkálat vár rájuk ebben az időszakban, amit máskor nem tudnak elvégezni. Ilyen a tó környéki fás növények karbantartása, a nádvágás, valamint a nyári zöld növényzetben nem fellelhető, horgászok által ottfelejtett hulladék összegyűjtése, amelyben a halfogás helyi szerelmesei örömmel segítenek.

- Ilyenkor van lehetőségünk például horgászhelyek bővítésére, ami most az idén meg fog történni, hiszen a Csónakázó-tavon most már nagyon nagy létszámban vannak jelen a horgászok szerencsére, több mint 600, éves jegyet értékesített a halgazdálkodó 2023-ban, és megvizsgáltuk azokat a területeket, ahol új horgászhelyeket tudunk kialakítani. Elvégezzük ezeket a munkákat, illetve 2024-ben, a sikeres tavalyi év után olyan bizalmat kaptunk újra, hogy most szintén Magyar Bajnokság helyszíne leszünk, most már három alkalommal – tudtuk meg MOHOSZ halőrértől. 

Szépligeti Ferenc 2023-as évértékelőjéről, a Csó-tó téli mindennapjairól és az idei évi tervekről bővebben is beszámolunk Dombvidék című magazinműsorunk következő adásában.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.