Megválasztották a falu süteményeit Kilimánban

facebook megosztás

Süteménysütő versenyt tartottak szombaton Kilimánban, és édes, valamint sós kategóriában is megválasztották a falu legjobb finomságát. Az eseményt a már 30 éve hagyománynak számító nőnapi bál részeként rendezték meg.

2011-ben először a borversenyt indítottuk el, ami inkább a férfiaknak szólt, de szerettünk volna a hölgyeknek is kedveskedni – fogalmazott a kezdetekről Pusztai Szabolcs. A versenyt a helyi lakosok körében hirdették meg és a nagy népszerűség miatt sós és édes kategóriában is egy-egy nyertest választottak. A polgármester azt is elmondta, idén összesen 24 finomság érkezett, köztük két férfi nevező munkájával. Kiemelte, a legfiatalabb jelentkező egy általánosiskolás-kislány.

süti

– Minden versenyző egy sodrófát kap, ami meg van gravírozva, a süteménysütő verseny, illetve a mai dátum van rajta. Minden évben valami kis apróságot adunk a nevezőknek, illetve van két nagyon szép díjunk. A falu sütijének, a sósnak és az édesnek is egy üvegplakett – tette hozzá Pusztai Szabolcs Kilimán polgármestere. 

A győzteseket egy cukrászokból álló, kéttagú zsűri választotta ki. Tóthné Millei Erzsébet hangsúlyozta, egy ilyen verseny összekovácsolja az embereket.

– Nagyon sok sütemény érkezik. Szinte ugyanazok az emberkék sütik a süteményeket és mindig van valami újdonság is, amin csodálkozunk – tudtuk meg Tóthné Millei Erzsébet mestercukrásztól. 

A zsűritagok a bírálatok idején láthatták először a finomságokat. Arany, ezüst és bronz minősítésekkel értékelték a süteményeket, ehhez azonban számos szempontot figyelembe vettek.

süti

– Megnézzük, hogy hogy néz ki az egész sütemény egyben. Utána jön az íz és utána döntjük el, hogy melyik ízlett számunkra, az ízvilág, hogy mennyire száraz vagy nem száraz a sütemény vagy hogy annak a süteménynek a neve, az illik-e hozzá, magához a süteményhez. Mondjuk egy kókuszosnál nem éppen egy mandulás ízt várunk, hanem egy kókuszos ízt – mondta el Prótárné Pintér Csilla cukrász. 

A verseny végén krémes kategóriában Szigeti Istvánné, míg háziasban Gecse Erzsébet finomsága bizonyult a legjobbnak. A 24 nevezőből 18-at arany, kettőt ezüst, négyet pedig bronz minősítéssel értékelt a szakmai zsűri.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.