Figyeljünk az ebekre

facebook megosztás

Tavasszal nem csak a természet éled – a zsongást megérzik az állatok, ezen belül a házi kedvenceink is. Ezekben a hetekben egyre több elszökött kutyát keresnek a gazdák. Ezek az állatok az ösztöneiktől hajtva keresik meg a legapróbb réseket is a kerítéseken és indulnak neki a nagyvilágnak.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok az internetes bejegyzések, amelyekben vagy a kétségbeesett gazdák keresik elszökött kedvenceiket, vagy adott esetben egy-egy faluban kóborló állat tulajdonosa után nyomoz a közösség.

– Ez egy elég összetett kérdés. Kistelepülés révén nem csak úgy van, hogy sétál kint egy kutya – aki bárki kutyája lehet. Ez nagyobb településen is igaz. De itt nagyjából mindenki tudja, milyen kutyák vannak. Ha nem ismerős a kutya a faluban, és hosszabb ideig kóborol az utcákon, netán még megtámad valakit, vagy arra utaló jelek vannak, hogy támadásra hajlamos, akkor azt a lakók jelezni fogják hozzánk – mondta Novák Csaba, Liszó polgármestere.

A tavasz és az ősz hagyományosan a tüzelési időszak, a fajfenntartási ösztön felülír mindent a kutyáknál is – magyarázta Varga Károlyné, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke.

– Többször megkeresnek bennünket ezzel, sőt azzal is, hogy csoportosan járkálnak a kóbor kutyák a településen. Ez azért van, mert egy tüzelő szukát követ a többi kan kutya. Sőt, érdekes módon néha még a szukák is beállnak a csapatba, és együtt kóborolnak. Ilyenkor nehéz őket megfogni. Legutóbb is bevették magukat egy elhagyatott területre, ott bandáztak sokáig, napokig – mesélte Varga Károlyné, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A kanizsai menhely munkatársai minden hívásra reagálnak, de tudni kell azt, az állatvédelmi törvény szerint a jegyző kötelessége intézkedni ilyen ügyekben. A kutyákat befogják, majd – ha ez sikerült - a kanizsai menhelyre viszik az állatokat. Optimális esetben a befogott ebnek regisztrált chipje van, akkor a gazdája érte mehet, és jelképes összegért átveheti kedvencét.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.