GasztroKanizsa: Gombaleves szalagos fánkkal

facebook megosztás

Itt a farsang és a XIII. Országos Farsangi Fánkfesztivál ideje. Igaz ugyan, hogy február 12-13-án online térben rendezi meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház a koronavírus-járvány miatt, de ne keseredjünk el, mert lehet vásárolni. Farkas Róbertné Ibolya nyugdíjas óvodapedagógus azt javasolta, süssünk otthon is fánkot.

A gombaleves hozzávalói (4 személyre):

60 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárga- és 1 szál fehérrépa, 2 ek étolaj, tejföl és liszt, 1 tk pirospaprika, só, bors.

A galuska hozzávalói:

1db tojás, liszt, só.

Elkészítése:

Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig pároljuk. A megpucolt gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1,5 l vízzel. Alacsony lángon főzni kezdjük, és a forrástól számított 25 perc után tejföllel és a liszttel behabarjuk.

A levest dúsíthatjuk galuskával is, melyhez a tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza állagú legyen. Majd beleszaggatjuk a levesbe, és további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet szórunk a tetejére és tálaljuk.

A szalagos fánk hozzávalói (28-30 darabhoz):

0,5 kg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojássárga, 1 késhegynyi só, 0,5 l tej, 1 l olaj.

Elkészítése:

3 dl tejbe teszünk 1 kanál porcukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi porcukorral elkeverjük a tojássárgákat és a langyos vajat. A lisztbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgás masszát, a sót és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Fakanállal vagy dagasztó géppel jól kiverjük. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk és langyos helyre kelni tesszük. Ha másfélszeresére megkelt, lisztezett deszkára kiborítjuk, ujjnyi vastagra sodorjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk, és még fél órát kelesztjük. Közepesen forró olajban kisütjük mindkét oldalát, és porcukrot szórunk rá. Baracklekvárral tálaljuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.