Aknamező – avagy: Ahová lépek, kutyagumi terem

facebook megosztás

Természetesen nem igaz ez az állítás a város egészére, viszont az ellenőrzést végző hatóság előtt is ismert egy-egy olyan - úgynevezett gócpont -, ahol folyamatosan felüti a fejét a probléma: vagyis a jogszerűtlen magatartás. A törvény szerint több ezer forintjába kerülhet a kutyatulajdonosnak, ha nem szedi fel kedvence után a piszkot. 

Az utóbbi időben valóban megszaporodtak a lakossági bejelentések és jelzések, a Közterület-felügyelet vezetője lapunknak elmondta: ezek többsége a keleti városrészből érkezik. Problémásak továbbá a társasházas területek, ahol van egy kisebb park, kisebb zöldterület. Sajnálatos módon egyre több esetben panaszkodnak a felelős gazdik, hogy lépten-nyomon kutyaürülékbe lépnek. - Ez köztisztasági szabálysértés. Tettenérés esetén a Közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai is bírságot szabhatnak ki. Ez 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed. A tettenérés persze nem túl gyakori. A közterület-felügyelők vagy gépjárművel vagy gyalogosan teljesítenek szolgálatot. Ha találkoznak ilyen cselekménnyel, minden esetben büntetnek. Néha-néha, de hangsúlyozottan nem túl gyakran sikerül – mondta el Bakonyi Tamás, a Közterület-felügyelet vezetője.

A gócpontok között található a Berzsenyi lakótelep a hivatalos szerv véleménye szerint is. A belvároshoz közeli társasházakban rengeteg kutya él. Gazdáik lelkiismeretesen, de mégis, sokszor bosszankodva végzik napi sétáikat kedvenceikkel. Névvel együtt legtöbbször nem szeretnének nyilatkozni, hiszen „jobb a békesség.” De talán sok mindent elárul egy vélemény, ami szintén az egyik Berzsenyi lakótelepi lépcsőháznál hangzott el, éppen akkor, amikor fotót készített kollégánk. Egy szórólapokat terjesztő fiatalember hallotta meg a beszélgetésünket, és csupán ennyit mondott: „Elnézést, hogy közbeszólok. Naponta járok a házak közt, nem csak ezen a környéken. Sokszor megesett, hogy levágtam az utat, nem a járdán mentem, hanem begyalogoltam a fűbe. Hát most már nem teszem. Inkább kerülök a járdán. Egyszer még egy házmester segítségét is kellett kérnem, úgy nézett ki a cipőm...”

A környéken találkoztunk Bundás gazdájával. Nem kis méretű a kutyus – mellesleg menhelyről mentett –, de gazdájának is megvolt a véleménye az emberi magatartásról. Kezében zacskóval sétáltatta dédelgetett állatát, de neki is oda kellett figyelnie arra, hogy a zöldterületen hova lép. A szintén névtelenségbe burkolózott hölgy kérdésünkre elmondta: nagyon sok a felelős gazda, naponta találkoznak, ismerik egymást. A jelenség ennek ellenére szemmel látható... A legtöbben nem értik. - A belvárosban elsősorban a tereket keresik meg a kutyatulajdonosok, az egyenruha pedig visszatartó erő. A létszámunk csekély, nem lehetünk jelen mindig minden helyszínen, de a problémás területeket folyamatosan látogatjuk. Nem egyszer volt már példa arra, hogy lakótól kaptunk telefonon értesítést, aki el is mondta, mikor, milyen időpontban sétáltat a környéken egy bizonyos illető kutyát, és folyamatosan otthagyja az ürülékét. Ez nekünk nagy segítség, így sikerül a tettenérés. Viszont sokan ódzkodnak a bejelentéstől, hiszen szabálysértésnek minősül a cselekedet, feljelentés szükséges hozzá, tanúskodás. Ezt a többség nem vállalja – mondta Bakonyi Tamás. 

A Közterület-felügyelethez eljutó információk minden esetben cselekvést vonnak maguk után. A mozikertet elárasztó „aknák” is el lettek takarítva, a város tisztaságáért felelős cégek ugyanis szoros összeköttetésben állnak egymással. 

Vincze Adél

Fotók: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. április 23-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.