Közeleg a halloween, amit felénk is egyre többen ünnepelnek

facebook megosztás

Egyre több gyerek és felnőtt ünnepli a halloweent Nagykanizsán és környékén. Az ősi kelta hagyományokból kialakult szokást elsősorban az angolszász országokban tartják meg, október 31-én. Az alkalomhoz kapcsolódó töklámpás készítés, a jelmezes csokikéregetés és a beöltözős rendezvények Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Magyarországon nagyon sok tévhit övezi halloween ünnepét – mondta el Hideg Árpád angoltanár. Ő ennek ellenére már több mint tíz éve megtartja ezt a szokást Kiskanizsán, és minden évben rengeteg gyerek kopog be hozzá édességért.

– Maga a halloween azt jelenti, hogy mindenszentek előestéje. Ez egy pogány, ősi népszokás, kelta és angolszász eredetű. Semmi közünk hozzá és nem is kötelező megünnepelni, úgyhogy ennyit az egészről. Angliában október 31-én teljesen normális, én éltem ott két évig. Az történik, hogy a gyerekek szépen beöltöznek, eljönnek és adunk nekik cukrot. Ha nem adunk nekik cukrot, akkor betekerik WC papírral az egész házat, és amit találnak: kutyát, bokrokat, kocsit, stb., stb. – fogalmazott Hideg Árpád angoltanár.

Kovácsné Zakócs Erzsébet húsz éve foglalkozik jelmezkészítéssel. Szerinte az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet a halloweeni öltözetekre. A férfiak az egyszerűbb, könnyen viselhető kosztümöket részesítik előnyben, a nők pedig olyan megoldásokat keresnek, amikben egyszerre lehetnek félelmetesek és csinosak. A gyerekek a kevésbé ijesztő, de azért feltűnő ruhákat veszik szívesen magukra.

A klasszikus jelmezek általában a csontváz, az ördög, a boszorkány, a halloweentök, és a Sikoly. Gyakran már átmegyünk egy olyan kategóriába, hogy a filmekből vagy olvasmányokból egy-egy félelmetes szereplő is keresett ilyenkor. Tehát akár egy Darth Vader is lehet halloweenkor felvett jelmez – mesélte Kovácsné Zakócs Erzsébet, a Nagykanizsai Jelmeztár vezetője.

A szakember szerint a halloween egyelőre közel sem olyan népszerű, mint a farsangolás, inkább házibulikra és kisebb összejövetelekre öltöznek be az emberek.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.