Jelenleg csak álom, hogy visszatérjenek a tavaly ilyenkor tapasztalt árak az ingatlanpiacon

facebook megosztás

A nagy és energetikailag korszerűtlen házak árából kénytelenek lesznek engedi az eladók – véli a megkérdezett ingatlanszakértő. A szakemberek biztos előrejelzést nem tudnak adni, de már nyáron elindult egy jelentős változás a piacon, ami után további drágulás nem várható és az adásvételek száma is csökkenhet.

Térségtől és lakástípustól függően sok helyen számíthatunk árcsökkenésre, de az árak stagnálására is van esély. 2024. december 31-ig hosszabbították meg a falusi CSOK-ot, és a CSOK-t. Flórek Zsolt szerint élni kell velük, mivel a hitelkamatok már a két számjegyű kategóriát érik el, ami még magasabb is lehet.

– Ahol el kellett indulnia a mozgolódásnak, ott szokás szerint el is indult, ahol nem, ott meg valószínűleg az előző évektől eltérően most nem is fog elindulni, mert egy elég erős trendforduló indult el 2022-nek a második felétől, és ez erősödni fog ebben az évben. Azalatt, hogy ahol el kellett indulnia elindult, ott azt kell érteni, hogy vannak ingatlanok, amik már jóval alacsonyabb áron a megszokottnál kerültek piacra, ez amolyan válság előszeleként egy várható dolog volt. Ezeket már megvásárolják – mondta el stábunknak Flórek Zsolt a Hill Invest Kft. tulajdonosa.

A befektetők erre az időszakra vártak hónapok vagy akár évek óta. A szakértő szerint, a nagy és korszerűtlen családi házak, amelyekre egyre kisebb a kereslet, csak úgy értékesíthetők, ha az eladói oldal elfogadja a tényt, hogy az árakat csökkenteni kell.

– Egy nagyon optimista évkezdet után, egy mellbevágóerős trendforduló jött, amit szerintem mindenki látott, ami főleg a nyáron kezdődött le, addig menetelt az ingatlanpiac, új rekordok, még drágább árak, már senki nem hitte le, hogy ezek az árak valódiak, de mégis kifizették. És akkor utána július második felétől, augusztustól elindult egy kőkemény trendforduló, kint ragadtak az eladó táblák, azóta is kint ragadt eladó táblák, amik ki tudja, meddig lesznek kint, lehet egy évig, két évig, öt évig. Ezt mindenki gondolja át, miközben eladáson gondolkodik – tette hozzá Flórek Zsolt.

Azt Flórek Zsolt ki merte jelenteni, hogy a 2022 első és második negyedévében tapasztalt árszínvonalakhoz nem mostanában fognak visszatérni a piaci lehetőségek. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.