Perec és fonottas Csingahegyről

facebook megosztás

Csendesné Dolinay Margit pékmester 1965-ben kezdte el tanulni a szakmát. Idén utolsó évét kezdi meg a tanításban, de szívesen adja át a tudását egy-egy rendezvényen is. A Csingahegyi Művész Műhely tulajdonosának a fia és Margit unokája barátok, osztálytársak, e kapcsolatnak köszönhetően 7 éve jár a Csingára.

A paraszti gazdaságban mindenhez kellett érteni – utalt a gyermekkorára. – Az egyik falubelinek lova volt, a másiknak tehene, a nagyanyáméknak meg kemencéje. Az asszonyok otthon bedagasztották a kenyereket, és elhozták hozzánk, a mama, vagy a papa pedig kisütötte. A gyerekek is ott nézelődtek a kemence körül, és hogy ők is haraphassanak valamit, az asszonyok készítettek nekik kenyérlángost vagy kalácsot.

Akkoriban még nem volt hőmérő, nem tudták mérni a kemence hőfokát. A napraforgószárat, kukoricaszárat viszonylag egyforma kévékbe kötötték, és azt mondták, most 8 kévés, vagy 10 kévés sütés lesz.

A kemencében a legegyszerűbb hozzávalókból igazi finomságok készültek. Perec, fonottas, vagy egyéb más, aminek az alapanyaga liszt, víz, élesztő, só. Kevés

olaj, esetleg kefir vagy joghurt, hogyha valaki kicsit ízesebb, vagy savanykásabb ízt

szeretne, ezekkel tudja dúsítani. A nagyon egyszerű alapanyagokból nagyon finom és

mutatós süteményeket lehet készíteni. Az ízesítéshez ajánlott a sós kömény keveréke, vagy a pancs. Nem csupán a kemencében, hanem otthon is el lehet készíteni gyorsan és egyszerűen – javasolja Margitka.

A perec vagy a fonottas hozzávalói:

A tésztához:

1 kg liszt, 1 kocka élesztő, 1 ek só, 3 ek étolaj, pár dl langyos víz, kömény.

(Ízlés szerint akár kevés tejföl, kefir, vagy akár a savó kis savanykás ízt és lágyságot ad a tésztának).

A pancs hozzávalói:

3 ek liszt, 1 ek só és annyi víz, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk.

Elkészítése:

Kevés langyos vízben feloldjuk az élesztőt, a lisztbe belekeverjük a sót. Kidagasztjuk annyi langyos vízzel, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Hagyjuk egy-két percet kelni, majd a formázás után kenjük meg vízzel vagy olajjal és tegyük be a sütőbe sülni. Amikor pirulni kezd a teteje gyorsan kivesszük, és megszórjuk a sós köményes keverékkel, vagy megpancsoljuk a panccsal, és visszatesszük még egy-két percre sülni.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.