Előadás az ember legjobb barátjáról

facebook megosztás

Miért a kutya a legjobb barátunk? Ezzel a címmel tartott előadást Csányi Vilmos a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az etológus az ember és a négylábú több évezredes viszonyáról beszélt az érdeklődőknek a pénteki rendezvényen.

Ez egy hosszú történet, amiből én csak egy órát fogok itt mesélni – fogalmazott Csányi Vilmos. Az ember és a kutya közös története a farkasokkal kezdődött. Az évezredekre visszanyúló baráti viszony bemutatása közben az akadémikus az ismeretterjesztés mellett kutyás vicceivel a jó hangulatról is igyekezett gondoskodni. Elmondta, a négylábúak ugyanúgy az emberi közösségek tagjai, csak éppen beszélni nem tudnak.

– Kiderült, hogy a kutyák jobban vonzódnak az emberhez, mint a saját társaikhoz. Hogy értik a kommunikációt, és ők is hajlandók különböző dolgokról kommunikálni. Hogy utánozzák az embert, erről majd mutatok fotókat. Például a vakvezető kutyák képesek arra, hogy a döntés jogát átvegyék a vaktól, és visszaadják, ami nagyon különleges dolog – mondta Csányi Vilmos, akadémikus

Az összes állatfaj közül kizárólag a kutyák képesek arra, hogy észleljenek egy veszélyhelyzetet, és szükség esetén az irányítást átvéve megóvják gazdájukat. Csányi Vilmos kiemelte, a kutyák számos emberi tulajdonsággal rendelkeznek, például felismerik, amikor tanítani akarják őket, és tudomásul veszik azt.

– Minden kutya ugyanolyan szinten tanítható, de természetesen vannak genetikai különbségek is, és vannak a felneveléssel kapcsolatos különbségek. Ahogyan gyerekeknél is, van olyan gyerek, aki mindig eminens az iskolában, és vannak rossz gyerekek, akik nem hajlandóak jól tanulni. Ez a kutyákra ugyanúgy érvényes, tehát van egy általános taníthatósági tulajdonság, és ezen belül vannak, akik nagyon könnyen és jól tanulnak, és vannak, akik kevésbé – fogalmazott az akadémikus. 

Csányi Vilmos hozzátette, számos különböző témában, például az emberi viselkedésről és mesterséges intelligenciáról is tartott már ismeretterjesztő előadásokat, azonban munkája során a legfontosabbnak a kutyákkal kapcsolatos témákat tartja.

T.Cs.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.