Őrző-védő képzésen vehetnek részt a kanizsai kutyák és gazdáik

facebook megosztás

Őrző-védő foglalkozásokat indított a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület. A gazdák és kutyáik szombatonként különböző gyakorlatokon keresztül ismerkedhetnek meg az új kihívással.

Az egyesület tagjai már vettek részt ilyen jellegű foglalkozásokon, most a külsős gazdákat jelentkezést követően fogadták. Varga Brigitta elmondta, már korábban is szerettek volna ilyen programokat szervezni, ám azok lebonyolításához mostanáig nem találtak megfelelő segédet. A gyakorlatok folyamatos tanulást igényelnek mind a gazda, mind a kutya számára.

- Vannak különböző feladatok, például a segédnek a fürkészése. A sátrakat meg kell kerülni, meg kell találni a segédet. Aztán fogást kapnak, de a segéd szökésének a megakadályozása is egy feladat, a visszatámadás szintén. Mindig a leglátványosabb és legizgalmasabb a bátorságpróba, amikor messziről támad a segéd és küldjük rá a kutyát - fogalmazott Varga Brigitta, a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület kiképzésvezetője.

kutya

Gulás Vendel öt éve dolgozik őrző-védő segédként. A szakember kiemelte, ebben a szakágban a kutya védekező és zsákmányszerző ösztöneit használják ki. A négylábúaknál fontos a magabiztosság, de a siker függ a kutya életkorától, fajtájától és neveltetésétől. Az ebeket akár már 8 hetes kortól lehet tanítani, de az őrző-védő versenyeken általában 3 éves kortól vesznek részt.

- Egy fiatalabb kutya még nem annyira fejlett, ő tényleg játékosan fogja fel. Viszont később, ahogy haladunk előre a képzésben, úgy egyre magabiztosabb lesz. Többet lehet küzdetni, stabilabb fogása lesz, sokkal magabiztosabb kutya lesz. Így már mi is erőteljesebben tudunk vele dolgozni - tudtuk meg Gulás Vendel Bendegúztól. 

A képzés a legjobbak számára egy szakmai vizsgával zárul, amellyel okleveles őrző-védővé vállnak a négylábúak.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.