Kedden jogerős ítélet várható a Nagykapornak mellett kábítószert termesztő D. A. és társai bűnperében

facebook megosztás

A kannabisz illegális termesztői mellett pont kerülhet egy balhés, zalaegerszegi testvérpár – a H. testvérek – büntetőügyének végére is.

Első fokon fegyházbüntetést kapott D. A. és két társa a marihuána termesztésért: holnap jogerősen is eldől a sorsuk

A tavalyi esztendő novemberének elején kapott majd 5 évnyi fegyházbüntetést a megyeszékhely járásbíróságán a Nagykapornak mellett kábítószert termesztő D. A. és társa. Mivel fellebbeztek az ítélet ellen, így büntetőügyük a Zalaegerszegi Törvényszékre került, ahol holnap dr. Rupa Melinda másodfokú büntetőtanácsa dönt majd – immár jogerősen – bűnperükben.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. november 6. napján meghozott,elsőfokú ítéletéről annak idején dr. Vándor Virágot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

– Az I. és a II. rendű vádlottak 2017 májusában elhatározták, hogy egy hegyi ingatlanon kannabisz növényeket fognak termeszteni. Egy hónap múlva kiutaztak Bécsbe, ahonnan 68 db kannabisz palántát, valamint a fejlődésükhöz szükséges tápoldatokat szereztek be. Később újabb 28 db palántát vásároltak – sorolta dr. Vándor Virág. – Az I. és a II. rendű vádlottak megegyeztek, hogy a növények gondozását a III. rendű vádlottra bízzák, aki csak néhány hétig vett részt a termesztésben. A nyomozóhatóság a 2017. augusztus 31-én foganatosított helyszíni szemléjén, összesen 108 tő kannabisz növényt talált a pince közelében, valamint a II. rendű vádlottnál tartott házkutatás során, a növények termesztéséhez szükséges eszközöket is lefoglalták.

– Az I. és a II. rendű vádlottakat a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki kábítószer birtoklásának bűntettében, s őket, mint társtetteseket – egyenként – 4 év 6 hónap fegyházban letöltendő büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III. rendű társuk ugyanezen bűncselekmény miatt 3 év börtönbüntetést kapott, valamint 3 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is – hangsúlyozta a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. – A büntetés kiszabásakor a bíróság mindhárom vádlottnál súlyosító körülményként értékelte büntetett előéletüket, a II. rendű vádlott esetében pedig azt is, hogy a bűncselekményt felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el.

Kedden ismét a bíróság elé áll a diszkó előtt balhézó, zalaegerszegi testvérpár

Holnap folytatódik annak a zalaegerszegi, egyébként még csupán a húszas évei elején járó testvérpárnak a tárgyalása, akik úgy gondolták jónak, hogy karddal és ütővel kell revansot venni azért, mert viselkedésük miatt hazaküldték őket egy szórakozóhelyről. A 2017 tavaszán történt bűncselekmény miatt a megyeszékhely járásbíróságán vonják felelősségre a két fiatalembert: a balhés tesók – H. A. és társa – bűnösségéről és büntetéséről dr. Gaider Bálint bíró dönt majd.

Az I. rendű vádlott, H. A. egy 22 éves, büntetlen előéletű zalaegerszegi férfi. Társát – az öccsét –, a mindössze 20 esztendős II. rendű terheltet azonban vagyon elleni bűncselekmények miatt,korábban már felelősségre vonta a bíróság. A testvérpár, valamint a mai napig ismeretlen társuk 2017. április 08-án hajnalban egy zalaegerszegi, Berzsenyi Dániel utcai  szórakozóhelyen tartózkodtak ittas állapotban, amikor  az egyik  biztonsági őr távozásra szólította fel őket.

Ekkor mindhárman  távoztak, azonban háromnegyed öt körül, személygépkocsival visszamentek a szórakozóhelyhez, és a mulató előtti területen megálltak. Az I. rendű vádlott egy kardnak látszó tárggyal, míg a II. rendű vádlott pedig egy baseball ütővel a kezében szállt ki a járműből. H. A. ezt követően kiabálva és fenyegetve, a karddal– míg öccse az ütővel – indult el a szórakozóhely bejárata felé, amikor egy másik biztonsági őr a vádlottak erőszakos fellépésének megakadályozása érdekében,még a szórakozóhely előtti területen kicsavarta a II. rendű vádlott kezéből a baseball-ütőt. Időközben több személy dulakodni kezdett a helyszínen, melynek során H. A.,a kezében lévő karddal megvágta az egyik, dulakodásban részt vevő személy bal kezét. A megvágott ember sérülésének tényleges gyógytartama 8 napon túli, mintegy 60 nap volt.

A vádlottak és máig ismeretlen társuk olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy az a szórakozóhely közelében tartózkodó személyekben megbotránkozást, félelmet, riadalmat keltsen. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt emelt vádat a két férfi ellen a megyeszékhely járásbíróságán. A holnapi tárgyaláson további tanúk meghallgatása, ennek függvényében pedig ítélethozatal is várható.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.