Újabb túratipp: hogyan érezd jól magad Muraföldén

facebook megosztás

Múltkori írásomban – mikor a letenyei Mura-híd felújítása kapcsán a Nagykanizsa és Letenye közötti térség bebarangolására bíztattam az olvasót – már megemlítettem, hogy akár kerékpáros, akár gyalogos túra, Murafölde számtalan látnivalót tartogat.

Legyen akár kánikulai meleg a Mura partján, a bakancsos, vagy biciklis túránkat Dél-Zalában is hűsítő élményekkel tudjuk tarkítani. Ennek egyik pontja lehet a nagykanizsai strandfürdő, a másik pedig a letenyei termálstrand.

A Mura partján fekvő városka központjában található, Szapáry-kastély ősparkjának öreg tölgyfái alatt bújik meg a Letenyei Strand és Termálfürdő. Öcsém hívta fel rá a figyelmemet, aki nyaranta gyakran besegít ott: „ha legközelebb túrázni akarsz, iktasd bele valahogyan a strandot is, megéri kijönnöd” – mondta. Megtudtam, hogy körülbelül három hektárnyi zöldterületről van szó, ahol a medencék mellett kemping, röplabda és strandfoci pálya is található.A mélybő lfeltörő, 50 °C-os kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos termálvízre „épül” a 33 m x 20 m-es nagymedence (28 °C), a kör alakú, UV szűrős napvitorlákkal, árnyékolókkal ellátott gyermekmedence (32 °C), és a – szintén napvitorlákkal védett – ülőmedence (34 °C) is.

Gyors tervezés, és már készen is állt a fejemben a következő, muraföldei túrám forgatókönyve: busszal ki Letenyére, onnan átgyalogolok a körülbelül öt kilométerre lévő becsehelyi kilátótoronyba, majd visszatúrázok Letenye központjába, és már jöhet is a jól megérdemelt csobbanás a hűsítő habokban.

Így is tettem: a kerékpárúton sétálva és nézelődve, egy óra alatt kényelmesen átértem Becsehelyre, majd fel a hegyre.

Én sosem tudok betelni a látvánnyal, most is elidőztem vagy egy órát a kilátóban és a környékén. A Varasd környéki hegyek csodálatos panorámával szolgálnak annak, aki Dél-Zalából, Muraföldéről fürkészi a tájat. Ilyenkor, sokszor az ősi magyar kikötőben, Fiumében, és az Adria szívemnek legkedvesebb térségén, az Isztrián kalandoznak gondolataim.

Na de vissza a Mura partjára, Letenyére, ahol egy bambuszból készített, hangulatos kis párakapu alatt gyalogoltam be a termálstrandra.

Aztán irány a víz, persze nem hagyhattam ki a jófajta, környékbeli borokat kínáló büfét sem. Nekem a letenyei strandon a termálvizes ülőmedence jött be a legjobban.

Ami feldobta az élményt, azok az árnyékoló vitorlák: nagyon ötletes találmány, a legmelegebb órákban is kedvünkre áztathatjuk magunkat a vízben, a napszúrás veszélye nélkül. Ahogy a vendégkört figyeltem, feltűnt, hogy számos horvát ajkú látogató döntött ugyanúgy, mint én, és választotta kikapcsolódása célpontjául Letenyét. Annyit még ide, a végére, hogy az előbb ajánlott túrát kerékpárral is érdemes kipróbálni. Ha bicajjal indulunk útnak, érdemes a Sormás – Szepetnek – Semjénháza – Molnári – Tótszerdahely – Letenye útvonalat választani. És igen, a fárasztó tekerés közben feltétlenül álljunk meg felfrissülni a kitűnő, dél-zalai borokat kínáló „hörpöldék” valamelyikében…

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.