A karácsonyi édességek veszélyesek lehetnek házi kedvenceinkre

facebook megosztás

Karácsony közeledtével rengeteg nyalánkság van az asztalokon, karácsonyfán, ami veszélyes lehet házi kedvenceinkre. Az állatorvos tapasztalata szerint az ünnepek közeledtével nagyon gyakran fordulnak elő különböző mérgezések, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek a velünk élő állatok életére.

– Mindenképpen a lakásban tartott társállatainknál a kutya vagy macska biztos tartására kell odafigyelnünk, tehát semmiképp se legyen elérhető közelségben egy tábla csoki, a szaloncukor a karácsonyfáról a kutyának a magasságában vagy elérhetőségében. Macskákra ez kevésbé jellemző, ők nem annyira kíváncsiak mint a kutyák. Kutyák sokkal inkább, esetleg unalomból vagy játékból hajlamosak arra, hogy megrágják a csokoládét vagy egyéb ilyen édességeket vagy esetleg egyéb ételmaradékokat. Kifejezetten figyeljünk oda, mert a megelőzés a legfontosabb ezekben a problémákban – mondta Talabér Gyula állatorvos.

A megkérdezett állatorvos elmondta, fokozottan figyeljünk állatainkra, hogy mivel etetjük vagy jutalmazzuk őket ilyenkor. Sok függ attól is, hogy mekkora a kutya vagy milyen idős, de vannak élelmiszerek, amelyek egyáltalán nem alkalmasak a házi állatok fogyasztására.

– Kifejezetten tilos - még karácsonykor is - a csokoládé. Kifejezetten az étcsokoládé, lényegesen mérgezőbb lehet mint a tejcsokoládé. Bizonyos ételédesítők - xilit - nagyon veszélyes tud lenni. Bizony még a dió is - makadámdió - veszélyes tud lenni. Hagyma az illózsírsav tartalma miatt, a fokhagyma kifejezetten veszélyes tud lenni. Etanolok, alkohol szigorúan tilos, mérgezéses tüneteket fog okozni – tette hozzá Talabér Gyula.

Amennyiben mégis szeretnénk meglepni valamivel kedvencünket, akkor már a legtöbb boltban kapható valamilyen karácsonyi meglepetés is.  Az általunk megkérdezett kutya tenyésztő minden karácsonykor meglepi a kutyáit valami kis aprósággal.

– A karácsonyunk úgy telik, hogy kiskutyázunk. A nagyoknak ajándékokat szoktunk venni, sípolós játékokat, nagyon figyelünk, hogy ezek ne legyenek könnyen szétrághatóak. Jutalomfalatokat szoktunk adni, legtöbbször szárított húst, esetleg pacalt – mesélte Bődörné Princz Patrícia.

A mérgezés tünetei lehetnek a hányás, nyugtalan vagy letargikus állapot, hasmenés, izomgörcsök. Abban az esetben, ha ilyen tüneteket tapasztalunk akkor a leghamarabb keressük fel az ügyeletes állatorvost – tanácsolja a szakember.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.