Börtön járhat érte

facebook megosztás

Az utóbbi hetekben, de a tapasztalatok szerint sajnos szinte minden évben találnak a kutyasétáltatók a közterületre kihelyezett szögekkel, vagy pengékkel teletűzdelt kolbászt, virslit, egyéb olyan élelmet, amit az ebek felvehetnek. A gazdik felháborodása jogos. Az elkövető kilétét homály fedi, de azt nem árt tudnia, hogy cselekménye büntetendő, és szabadságvesztéssel sújtható.

Az úgynevezett kutyások egy összetartó társadalmat képeznek, így ha valaki gyanús dolgot lát, vagy tapasztal, azonnal értesíti a barátokat, ismerősöket. A figyelemfelhívásra tökéletes eszköz a közösségi média, a hír gyorsan terjed, ezzel talán megelőzhető a baj. Nemrégiben újra azt a hírt lehetett olvasni az interneten, hogy Nagykanizsán - a keleti városrészben - éppen pengékkel teletűzdelt kolbászdarabokat talált sétáltatás közben egy kutyatulajdonos. A jelenség sajnos nem újdonság, nem első alkalommal fordult elő, és nem csupán Nagykanizsára jellemző. A problémát megpróbáltuk több oldalról megközelíteni. Mit tehet például a felelős gazda? 

– Elsősorban nagyon oda kell figyelni, hogy a kutyák a sétáltatás során ne egyenek fel semmit. Ugyanis, ha egy ilyen kolbászt felvesznek, amiben, penge, vagy méreg van, nagyon komoly következményei vannak. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha nagyon sokat foglalkozunk a kutyával. Elhozzuk az iskolába, megtanítjuk arra, hogy ne vegyen fel dolgokat. De mivel a kutyák nem 100 százalékig megbízhatók ebből a szempontból, hangsúlyozom még egyszer, nagyon oda kell figyelni, mit vesz fel a földről – mondta el Szereczné Fazekas Szilvia, a Hűséges Eb Kutyabarát Egyesület elnöke.

Amennyiben megtörténik a baj, vagy akár csak a gyanúja merül fel, hogy a négylábú társunk megevett valamit a közterületen, ami az egészségét – netán az életét veszélyezteti – azonnal orvoshoz kell vinni. Nem csupán a kutyabarátok, a szakemberek is ezt mondják.

Dr. Horváth Lászlóhoz - mint fogalmazott - szerencsére ilyen páciens még nem érkezett, a probléma viszont előtte sem ismeretlen.

– Van a kutyás és a nem kutyás társadalom. Utóbbi sok mindent neheztel a másik tábor részéről, és sajnos ilyen szélsőséges megnyilvánulások is vannak. Amik nyilvánvalóan teljesen elítélendők, az állatvédelmi törvény szerint ez büntetendő cselekmény. Nem ez a megoldása a felek közti problémáknak. Ha ilyenre van gyanú, azonnal orvoshoz kell fordulni, idegen testek esetében szükség van röntgen vizsgálatra, hiszen csak úgy hirtelen meghánytatni nem szabad az állatot. Ez összetett kérdés, bízzunk benne, hogy nem túl gyakran fog ilyen előfordulni – hangsúlyozta Horváth László állatorvos.

A problémával kapcsolatban megkerestük a Közterület-felügyeletet is. A szervezet munkatársai azok, akiket mindig felkeresnek hasonló probléma esetén. Bakonyi Tamás, a felügyelet vezetője azt mondta: korábban is voltak lakossági jelzések hasonló ügyek miatt.

– Amit az elkövetőnek tudni kell, a Btk. szerint két év szabadságvesztésre is ítélhetik azt a személyt, aki az állatok elpusztítására alkalmas csalétket helyez ki. Tehát maga az előkészület is büntethető. A felügyelők annyit tudnak csinálni, hogy fokozottan ellenőrzik azokat a területeket - mint például a Mező Ferenc teret, korábban a Munkás utcát vagy a Csónakázó-tó környékét - tehát minden olyan városrészt, ahonnan panaszok érkeztek.

A tettenérés lehetséges százaléka ugyan nagyon kevés, hiszen a cselekményt bizonyítani kell. De a homályban lévő elkövető jó, ha tudja, nem csak a Közterület-felügyelet munkatársai járnak nyitott szemmel.

Vincze Adél

Ennek a cikknek a nyomtatott változata elolvasható a Kanizsa Újság június 17-én megjelent lapszámában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.