Könyvkülönlegességet mutattak be a Plakát Házban

facebook megosztás

Bemutatták a Betűvetés – Hangutánzó ÁBC katholikus elemi iskolák számára című tankönyv reprint kiadását szerda délután a Plakát Házban. Az eredeti kötet 1927-ben jött ki, és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület 95 évvel később újra megjelentette a gazdagon illusztrált művet. A csoport birtokában lévő képanyag szerint, ebből a tankönyvből tanultak a kiskanizsai fiatalok a ’20-as évek végén.

Mondókákat, közmondásokat, valamint számtani példákat is tartalmaz a kiadvány. Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület gyűjteményében szerepel egy képeslap, ami bizonyítja, hogy ebből a tankönyvből tanultak mintegy 90 éve a helyi diákok. A csoport célja, hogy a reprint fontos részét képezze a jövőre megjelenő kiskanizsai iskolatörténeti gyűjteménynek.

– A ’20-30-as évekből van egy képeslapunk, „Üdvözlet Kiskanizsáról” címmel. A régi-régi iskolánk alatt, a római katolikus iskola szerepel. Ennek a könyvnek az eredetijét, a ’27-es kiadást, egy nagyon kedves kanizsai ismerősömtől kaptam. S átmelegedett a szívem-lelkem, amikor ezt lapoztam. S eszembe jutott, hogy akkor a mi elődeink is ebből tanulhattak –mondta el stábunknak Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület.

A városvezetés mellett a Thúry György Múzeum is támogatta az egyesület kezdeményezését. Az intézmény igazgatója, Száraz Csilla hangsúlyozta: manapság is hiánypótló a tankönyv tartalma, hiszen rendkívül szemléletes és időtálló módon tanítja a diákságot.

– Azért is álltunk mi magunk is a kezdeményezés mellé, s a kötetet támogatta Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottsága is, mivel egy olyan kötet, amelyet, ha valaki a kezébe vesz, akkor biztosan megszereti. Tapasztalatból mondom, eddig mindenki így járt. S ha ez a kötet most nem kerül reprint kiadásba, s nem mutatjuk itt ma be, akkor tulajdonképpen senki nem fogja megnézni. Úgy gondolom, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület most is egy olyan dologra tapintott rá, amit érdemes bemutatni a kanizsaiaknak –árulta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kiskanizsai oktatás nemrégiben ünnepelte kettős jubileumát, hiszen a Templom téren 1842-ben nyitotta meg kapuit az első vitézlő oskola, míg a Kisrác úti iskolát 1882-ben alapították. Az eseményhez jól kapcsolódik a tegnap bemutatott kötet, valamint a 2023 első felében megjelenő iskolatörténeti gyűjtemény.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.