Már harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Murán

facebook megosztás

Murakeresztúron és Molnáriban is látványosan kilépett a Mura a medréből. A Principális-csatornán már nincs életben a riasztás. A szakemberek bíznak benne, hogy a hétvége folyamán a harmadfokú készültséget mérsékelni tudják, amennyiben apadás megfelelő ütemben megy.

A környék településein folyamatosan figyelik a védőtöltéseket, hogy nincs-e olyan jelenség ami ellen védekezni kellene. Gaál Róbert a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója stábunknak elmondta, sok éve nem volt ilyen mértékű áradás, ami viszont a jelenlegi helyzetben még nem igényelt komolyabb beavatkozást. Tótszerdahelyen azonban több napja működnek a szivattyúk, mert a lezárt zsilipek mögött a belterületen megállt a csapadékvíz, ami veszélyeztette a település lakóit.

– A Murán leérkezett az árhullám magyar területre és ma délelőtt a letenyei vízmércénél harmadfokú készültség mellett, 462 cm vízállással tetőzött, ez 910 köbméter per szekundum vízhozamot jelent, ez olyannyira nagy ez az érték, hogy 2014 óta, most már 9 éve óta nem volt ekkora árvizünk a Murán. De szerencsére nagyobb problémát nem okoz – nyilatkozta Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Polgár Róbert Murakeresztúr polgármestere elmondta, a szakemberek kézben tartják a dolgokat, folyamatosan figyelik a hatóságokkal együtt a vízállást, hogy ne okozzon problémát a medréből kilépő folyó. A töltés több évtizede lett megerősítve a településen, veszély nem fenyegeti a keresztúriakat.

–Az elmúlt napok sok esőzése, és itt nemcsak Magyarországon, hanem a Mura vízgyűjtő területén környékén is rengeteget esett az eső, most ezt látjuk, amit látunk. Tehát a Mura kijött a medréből, és a mai nap reggel, fél 7 körül volt a 468-on a víz állása, és a tetőzést, nagyjából 550-en várják. De majd meglátjuk, most harmadfokú árvízvédelmi készültség van – mondta el Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

A problémát az idő fogja megoldani, meg kell várni, hogy evonuljon az ár, ez attól is függ, hogy mennyi csapadék lesz az elkövetkező napokban. Tóth Márton helyi lakos horgászni is jár a folyóra, ma jött ki először megnézni a kiöntött Murát.

– Horgász lévén, érdekel a folyó szintje, hogy minél többet kint tudjak lenni, sajnos még idén nem volt lehetőségem kijönni, horgászni, idő híján. De amint visszavonul a víz, szeretném megpróbálni – árulta el Tóth Márton.

Molnáriban is látványos az áradás. Egy tősgyökeres lakost kérdeztünk, mikor volt ilyen utoljára, és mennyi embert vonz a folyó árhulláma.

– Ha jól emlékszem 2014 májusa környékén volt ekkora víz, sőt ennél még egy másfél méterrel még nagyobb is volt. látványosságnak elég nagy látványosság. Naponta több idegen autó is lejön, illetve a faluból az óvodások, a szomszéd faluból is többen jönnek ilyenkor, megnézni a Murát, sokkal többen sétálnak. Most, hogy így a gát is meglett csinálva, most még jobban, nagyobb látványosság – nyilatkozta Radmanics László.

A Principális a keddi mediterrán ciklonból egy 30 mm területi átlagú csapadékot kapott, ez egy kisebb áradást elindított, ami tegnap tetőzött Nagykanizsán. A vizugy.hu adatai alapján a Principális- csatornán még él a harmadfokú riasztás, de Gaál Róbert a Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója arról tájékoztatta stábunkat, hogy a legfrissebb adatok alapján már nincsen készültség a Princinél.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.