Tűz az erkélyen: nem lesz, ha odafigyelünk!

facebook megosztás

Égve maradt cigaretta, gyúlékony anyagok tárolása nem megfelelő módon: csak néhány példa, mi okozhat akár végzetes tragédiát is az emeletes lakóépületek erkélyén. Zalában nem múlik el év úgy, hogy ne kapnának riasztást a tűzoltók hasonló esetekben. Kis odafigyeléssel a problémák elkerülhetők!

A tapasztalatok azt mutatják: legtöbbször az ott felejtett vagy felelőtlenül kihajított égő cigaretta, illetve a helytelenül tárolt, gyúlékony (akár öngyulladásra hajlamos), az időjárásnak kitett anyagok vezetnek erkély, illetve - rosszabb esetben - lakástűzhöz. Ezért fontos:   

  • ne tároljuk erkélyünkön éghető anyagokat!
  • elektromos berendezés elhelyezése sem célszerű, hiszen ezek – nedves környezetben – ki vannak téve a gyorsabb meghibásodásnak, így a gyulladásnak is!
  • ablakban, erkélyen lehetőség szerint ne dohányozzunk, onnan ne dobjunk ki el nem oltott csikket!
  • amennyiben erkélyünkön működtetünk elektromos berendezést, győződjünk meg annak biztonságos elhelyezéséről, ügyeljünk, hogy a kábelei ne legyenek töredezettek! 

A legtöbb lakóépület területén van dohányzásra kijelölt terület. Aki mégis erkélyén teszi ezt, ügyeljen annak megfelelő eloltására! Hamuzni csak hamutálba, vagy vizes gyűjtőedénybe célszerű, ellenkező esetben az izzó parázs komoly veszélyforrás is lehet. 

Fontos, hogy ne kerüljék el figyelmünket ezek a tanácsok, így saját, illetve lakótársaink életét is megóvhatjuk!

 

zala.katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.