Szép magyar beszéd verseny megyei fordulójának adott otthont a Piarista Iskola

facebook megosztás

A Szép magyar beszéd verseny megyei fordulóját tartották csütörtök délután a Piarista Iskolában. A Kazinczyról elnevezett megmérettetés részeként egy írásbeli és két szóbeli feladatot kellett teljesíteniük a diákoknak. Idén összesen 24 tanuló mérte össze a tudását.

Az eseményt Böszörményi Géza igazgató nyitotta meg, aki arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a kommunikáció milyen sokrétű szerepet játszik az életünkben, valamint erősíti az emberi kapcsolatokat. Baranyai Magdolna évek óta részt vesz a verseny lebonyolításában. Elmondta, a megmérettetés hosszú hagyományra tekint vissza, azonban úgy látja, egyre csökken a fiatalok körében a humán tárgyak iránti érdeklődés.

– Az is visszatarthatja a gyerekeket, hogy egy magyar verseny általában nehéz – ilyen az édes anyanyelvünk is –, amely nyelvhasználati verseny, tehát minden kell ahhoz, amit az ember nyelvtanból megtanult, valamint ott hangsúlyos, nagyon hangsúlyos a szóbeli megszólalás – tudtuk meg Baranyai Magdolnától, a Piarista Iskola magyartanárától. 

piarista

A világjárvány alatt online rendezték meg a versenyt, ami ugyancsak hozzájárult az érdeklődés csökkenéséhez. Baranyai Magdolna hozzátette, idén ismét szép számmal jelentkeztek a diákok.

– Ebben az évben 15 gimnazista jelentkezett és 9-en a szakképző kategóriából. Egyébként úgy épül fel a verseny, hogy itt a megnyitó után az írásbelit fogják megoldani. Utána a szabadon választott szöveget fogják bemutatni, és közben majd megkapják 15 perces felkészülésre – tehát két és fél perc különbséggel – a versenyzők a kötelező szövegüket, és azt fogják bemutatni. Ez a három, a szabadon választott, a kötelező és az írásbeli adja az eredményt – mondta el a magyartanár. 

A diákok teljesítményét egy hattagú zsűri értékelte. A verseny legjobbjainak lehetőségük lesz a győri országos fordulóban is megmutatni a tudásukat.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.