Közgyűlés: komoly vitát hozott az idei Város Napja

facebook megosztás

Komoly vitát hozott az idei Város Napja a csütörtöki közgyűlésen. Ahogy arról már korábban beszámoltunk: Tar Mihály, a rendezvény megszervezésével megbízott, Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője közleményben tájékoztatta a kanizsaiakat, hogy a jelenleg hatályos korlátozások, valamint jogszabályok betartásával a Város Napi Ünnephez kapcsolódó szabadtéri fesztivál megrendezése nem lehetséges. A Fidesz képviselői szerint valamilyen megoldást kellett volna találni arra, hogy a városlakók részt vehessenek az eseményen. Az ÉVE-frakció egyet értett Tar Mihállyal, aki a gyűlésen kifejtette: ha a Város Napja megtartása mellett döntenek, az csak még nagyobb feszültséget szült volna a helyiek között, ezen kívül járványügyi kockázatot is jelentene.

A városnapi rendezvények kapcsán az ÉVE határozatban arra kérte Tar Mihályt, hogy csak abban az esetben legyen Város Napja, ha augusztus 20-ig a kormányzat feloldja a korábbi korlátozó intézkedéseket. Mivel ez nem történt meg, ezért felelőtlenség lenne egy ilyen nagyszabású rendezvényt megtartani, főleg, amikor egyre többet hallani a negyedik hullámról - fogalmazott Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. Hozzátette: a megyeszékhely is csak egyetlen magánrendezvényt mert bevállalni, azt is egy zárt sportcsarnokban, ahol szabályozható a látogatók létszáma. Az ülésen Tar Mihály beszédében kitért azokra a „bezzeg itt meg ott lehet fesztiválokat tartani” posztokra, amik a napokban elárasztották a közösségi oldalt.

– Ezek a rendezvények egyrészt védettségi kártyához kötött rendezvények, ha nem is teljes egészében, de valamilyen formában. Másrészt belépős rendezvények. Nem tudom, hogy mit kaptam volna én ettől az oldaltól, hogyha belépőssé teszem a Város Napját és azt mondom, hogy napi 3300 forintért lehet megtekinteni és belépni egy kordonon belülre – fogalmazott Tar Mihály, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Médiaház ügyvezetője feltette továbbá a kérdést: mit kapott volna, ha több helyszínre osztja el az embereket ötszázasával, és mit kezdett volna az 501-ik emberrel, haza küldi? Ha körbe kordonozzák a területet, akkor pedig a teljes költségvetés fele arra ment volna el. Erre Balogh László polgármester azt tanácsolta: nem kellene ennyire érzékenynek lenni a Facebookos megjegyzésekre, valamint, hogy ők csak a kanizsaiak igényeit közvetítik.

– Augusztus harmadika után igaz, hogy inkább afelé hajlottam én magam is, hogy több kis helyszínen talán még meglehet csinálni ezt az eseményt, mert nagyon sokan vágyakoztak rá. Még most is, bár elfogadom, hogy itt és most ebből már nem lesz az a típusú rendezvény, mint amire vágyakoztunk. Tehát csak ezt a kérdést hadd tegyem fel, és nem akarom önt pellengérre állítani. Miért nem gondoltak arra, úgy, mint esetleg néhány más város esetében, hogy az aktuális intézkedések figyelembevételével rendezzünk valamiféle városnapját, dödöllefesztivált? Kellett volna, hogy legyen valami ilyen törekvés is – mondta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Az ÉVE képviselői szerint tudatos hergelés folyik a közösségi oldalon megjelent posztokban a Médiaház, valamint az ÉVE ellen is. Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője elmondta: ők is ugyanúgy szerették volna, hogy idén legyen Város Napja, de azt Nagykanizsa teljes lakosságának szervezték volna, nem pedig csak egy részének.

– Mi olyan rendezvényt szerettünk volna, amely minden kanizsai polgár számára ingyenesen látogatható és feltételek nélkül. Ne kelljen hozzá védettségi igazolvány, hiszen ez is plusz feszültséget generálna a kanizsai polgárok között. Mi ezt elakartuk kerülni. Azt kell látni, hogy a jogszabályi keretek, amit a Fidesz kormány hozott, ezt nem teszik lehetővé. Ilyen fajta rendezvény megtartását. Több kisebb rendezvény, ahogy elhangzott támogatható lett volna, viszont ez kivitelezhetetlen. Ott is lezárások kellenének. Ezt nem lehet – nyilatkozta Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Erdős László a Fidesz frakció képviselője az ÉVE által hozott határozatot sérelmezte. Szerinte egy ilyen rangos eseményt nem lett volna szabad ilyen bizonytalan döntésnek kitenni.

– Attól függővé tenni, hogy feloldják-e augusztus 20-ig a korlátozásokat. Nekem ez az álláspontom. Én akkor sem értettem amikor meghozták, amikor az ÉVE-frakció megszavazta ezt a határozatot. Véleményem szerint úgy kellett volna szólnia ennek a határozatnak, hogy a szervezéssel megbízott, a hatályos jogszabályok megtartásával és a korlátozások figyelembevételével szervezze meg a Város Napját. Ilyen szövegezés mellett komoly esély lett volna arra, hogy ez a város napi rendezvény megszervezésre kerüljön – véleményezte Erdős László a Fidesz frakció képviselője.

A Város Napjával kapcsolatos döntést 8 igennel, 0 nemmel és 6 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.