Miért szoronganak a kutyák [és hogyan segíthetsz rajtuk]?

facebook megosztás

Ahogy az emberek, úgy a háziállatok is képesek szorongani. Időnként szinte minden háziállat megtapasztalja egyszer-egyszer a szorongást, azonban ha már túlzott mértékű, akkor az komoly problémákat sejtet a háttérben.

Ha pedig ezeket a szorongásokat nem kezeled, akkor idővel komolyabb viselkedési gondokhoz is vezethetnek. Hogy időben el tudd csípni a problémát, a cikkben megmutatjuk, hogy milyen jeleket kell keresned akkor, ha a házi kedvenced szorong, és milyen kezelési módszerek vannak, amikkel segíthetsz négylábú barátaidnak. 

A szorongás típusai kutyák esetében

Az egyik legismertebb fajtája talán a szeparációs szorongás. Ez azt jelenti, hogy a kutyád nem érzi jól magát egyedül, folyton utánad fut, és keresi a társaságodat. Ez persze egy ideig nagyon aranyos, azonban amikor már munkába sem tudsz elindulni, komoly probléma lehet.

Szinte minden kutya szorong az olyan hangos zajoktól, mint az augusztus 20-i, vagy szilveszteri tűzijáték, illetve petárdázás. A hangos zajoktól való félelem pedig általában nem merül ki ennyiben, hiszen ez könnyen traumatizálhatja a kutyust annyira, hogy utána a mennydörgéstől, és az erősebb vihartól is félni kezd.

Gyakori, hogy a kutyák megérzik, ha állatorvoshoz kell menni, ilyenkor elfutnak vagy elbújnak előled. Ugyanígy érezhetik azt is, ha költözés lesz vagy nyaralni indultok. A változással összefüggő szorongás nem minden kutya esetében jelentkezik - inkább azoknál, akik régebben valamilyen traumát éltek át.

Ugyanezzel a traumatikus élménnyel függ össze, ha a kutyus egy másik kutyától, állattól, vagy embertől fél.

Hogyan veheted észre, ha a kutyád szorong? Egyáltalán mitől alakul ki?

Általában a gazdik nagyon jól ráéreznek, ha a kutyájukkal valami nincs rendben.

Ilyenkor ugyanis:

  • abnormálisan sokat ugatnak és/vagy vonyítanak
  • zihálnak és fel-alá járkálnak (ha hőségben csinálják ezt, akkor persze nem biztos, hogy pont szorongásról van szó)
  • menekülni akarnak
  • ásnak
  • tönkreteszik a berendezést, a bútorokat,
  • letarolják a virágokat, a növényeket
  • morognak, odakapnak
  • gyakran járnak pisilni
  • nem esznek

Nem túl gyakori és nem túl könnyen észrevehető jel lehet az is, ha a kutyus szokatlanul sokat nyalogatja a száját, emelgeti a mancsát, és nem néz a szemedbe, elkapja a tekintetét. Érdemes ezekre a viselkedésjelekre különösen odafigyelni, hiszen később a fent említett, komolyabb bajok előfutárai lehetnek. 

A szorongás vagy pánik, az abnormális viselkedés a négylábú kedvencek esetében mindig valami múltbeli sérelemből, traumából fakad.

Ha például a kutya fél az utazástól, és az istennek sem akar beszállni az autóba, könnyen lehet, hogy kölyökkorában kidobták egy kocsiból. Ilyen esetekben az autó, mint emlékkép annyira rögzül, hogy később öntudatlanul is félnek tőle.

Az is lehet, hogy megkötözve tartották, vagy a volt "gazdája" bántalmazta.

Az orvosi rendelőtől, állatorvostól való félelem szintén klasszikusnak számít, hiszen hiába akar segíteni rajta az orvos, a helyszínt, a szagokat, az embereket, a tárgyakat mégis a fájdalommal, a rossz élménnyel köti össze a kutyus.

Több dolog is segíthet a szorongó házi kedvenceken

Az első, és legfontosabb, hogy ha valami olyat tapasztalsz, ami eltér a szokásostól, amint lehet, vidd a kis kedvencedet állatorvoshoz. Először is ugyanis ki kell szűrni a betegségeket, illetve a neurológiai problémákat.

Ha az alapos kivizsgálás ellenére nem találjátok meg a baj forrását, akkor könnyen lehet, hogy kutyatrénert kell keresned. Igyekezz egy olyan viselkedési szakértőt keresni, akinek a profilja illik a kutyusod problémájához.

Vannak gazdik, akik arról számoltak be, hogy a kutyáknak szánt CBD olaj segített oldani a kedvence szorongását. Ez főleg az utazások, és az állatorvosi vizsgálatok előtt hatásos. Azonban a szorongás-gátló hatása mellett még számos, egyéb jótékony tulajdonsága is van.

Persze előfordulhat, hogy ennek ellenére a kutyusnak gyógyszeres kezelésre lesz szüksége, azonban érdemes konzultálni az állatorvossal is a lehetséges alternatívákról. Hiszen jobb, ha a négylábú barátod is természetes segítséget kap.

(Borítókép és fotó: pexels)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.