Nagy mértékben van jelen a koronavírus a szennyvízben

facebook megosztás

Egyre nagyobb koncentrációban mutatható ki a koronavírus örökítőanyaga a nagykanizsai szennyvízben a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ vizsgálati eredményei alapján. Az intézmény kutatói heti mintavételezéssel, 2021 óta tanulmányozzák a város szennyvizét. A szakemberek elmondták, hogy a magas hőmérséklet ellenére a vírus értéke hétről hétre növekvő tendenciát mutat.

A szennyvíztelep elfolyó vizéből veszik a mintát a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. munkatársai, ezt a kutatóközpontba szállítják, ahol a szakemberek egy kétnapos folyamat során, laboratóriumi körülmények között feldolgozzák a folyadékot. Gerencsérné Berta Renáta, a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatójától megtudtuk, ha csak kis koncentrációban lenne jelen a koronavírus a szennyvízben, akkor a jelenlegi hőmérsékletben már el kellett volna tűnnie, viszont éppen az ellenkezőjét tapasztalják: egyre erősebben kimutatható. A központ dolgozói a jövőben influenzavírusok és bélrendszeri vírusok megjelenését is vizsgálni fogják a szennyvízben.

Azt reméltük, hogy majd a meleg hatására eltűnik a vírus örökítőanyaga a szennyvízből, de sajnálatos módon nem ezt látjuk, úgyhogy szeretnénk ezt tovább vinni. Ezen kívül egy következő pályázatunk során a gasztroenterális vírusok jelenlétét is szeretnénk vizsgálni. Nagykanizsán és egyéb városokban is tervezzük ezen vírusok kimutatását a szennyvízből – tájékoztatta híradónkat Gerencsérné Berta Renáta a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.