Bemutatták a TALK jubileumi antológiáját

facebook megosztás

Örök most címmel jelent meg a Takács László Irodalmi Kör 10 éves jubileumi antológiája hétfőn, a magyar költészet napján. A válogatás az egyesület tagjainak bemutatására, önkifejezésére és Kanizsa elmúlt 30 évének művészi szemmel való bemutatására szolgál.

Az irodalmi kör egyesületté válásának tizedik évfordulója alkalmából született meg az antológia, amiben az egykori és jelenlegi tagok költeményeit válogatták össze. Költők, írók, műfordítók is megjelennek a műben, akiknek a legkiemelkedőbb és a legújabb alkotásait gyűjtötték ki a szerkesztők, hogy a munkásságukról átfogó képet kaphassanak az olvasók.

– Tulajdonképpen ezek az antológiák arra szolgálnak, hogy habár van bennük rövid ismertető a tagokról, de inkább arról szólnak, hogy miért kezdett el írni, mit tart fontosnak ő saját magáról elmondani önbemutatásként. De száz év múlva valószínűleg nem ezek lesznek érdekesek, hanem hogy Kanizsáról vagy éppen erről a korról mit írunk le. És azt fogják látni, hogy ez a kor ugyanolyan volt, mint a görögök kora vagy mint a római kor, hogy a szerelem, a fájdalom, az öröm, a betegség, tehát az alap emberi érzelmek adják az alkotások 90 százalékában a témát –hangsúlyozta Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Kardos Ferenc, az antológia egyik szerkesztője hozzátette, büszkék a válogatásban megtalálható sajátos műfajra, a dokumentumlírára, amely a Kanizsához kapcsolódó, valós alapú élettörténeteket meséli el. A szerkesztők ügyeltek arra, hogy mindenki egyenlő lehetőséget kapjon a bemutatkozásra, és a hozzá legközelebb álló műfajban kiteljesedhessen.

– Nagyon vigyáztunk arra, hogy ne legyen túlsúlyban senki, ezért az volt az egyik szerkesztési elvünk, hogy ABC sorrendben vannak az alkotók, tehát nem fontossági sorrendben. Aki novellista, attól több novella van, például Mátyás Ildikóra visszatérve, ő kiváló novellákat ír, szinte Örkény-stílusban, ilyen egyperces stílusban –mondta el Riersch Zoltán, a Takács László Irodalmi Kör titkára.

A TALK a város támogatásával évente egy vagy két kötetet ad ki, de tavaly ezt sikerült felülmúlni, hiszen 2022-ben három könyv jelent meg a gondozásukban.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.