Megnőtt a felsőlégúti megbetegedések száma

facebook megosztás

Legalább háromszorosára emelkedett a felsőlégúti megbetegedések száma a kora őszi időszakhoz képest Nagykanizsán és környékén. A megkérdezett szakemberek szerint kizárólag teszteléssel állapítható meg biztosan, hogy influenza vagy koronavírus okozza a tüneteket.

Orrfolyás, nátha, torokfájás és köhögés – ezekre a panaszokra keresnek egyre többen gyógyszereket ebben a palini patikában. Lukács Mária, a gyógyszertár vezetője elmondta: először az iskolakezdéskor jelentkeztek náluk sokan megfázásos tünetekkel, akkor a tesztelések alapján különböző felsőlégúti megbetegedések álltak a háttérben, az elmúlt hetekben azonban a teszteredmények szerint többeknél koronavírus okozta a bajt.

– Általában megfázás elleni szerekkel lehet kezelni, de mindenkinek felhívom a figyelmét tesztelésre azért, hogy ne kerüljön súlyosabb állapotba azáltal, hogy elnyomja a tüneteket, utána pedig egy komoly, szövődményes megbetegedéssel kórházba kerül. Tehát mindenképpen keressék fel enyhe tünetek után a háziorvost. Általában nem kell bepánikolni, ha a környezetünkben koronavírusos van, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy el is kapjuk – mondta el Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A háziorvosoknak is nehéz a dolguk, ugyanis az influenzának, az allergiának és koronavírusnak is nagyon hasonló jelei vannak – emelte ki Hámori Zsolt, kanizsai háziorvos.

– Tulajdonképpen a felsőlégúti hurutok vonatkozásában nagyon hasonlóak a tünetek, tehát nem könnyű elkülöníteni a tünetek, panaszok alapján, hogy most esetleg egy vírusos fertőzésről van szó, amibe az influenza is tartozik, egy Covid fertőzésről van szó, vagy pedig egy allergiáról. Ha a Covid gyanúja felmerül a tünetek alapján, akkor ezt egy antigén gyorsteszttel tudjuk megerősíteni vagy kizárni – nyilatkozta Hámori Zsolt háziorvos.

Hámori Zsolt hozzátette: az influenza általában 5-7 nap alatt lezajlik, ha viszont a gyógyulási folyamat elhúzódik, akkor érdemes koronavírusra gyanakodni.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.